ua en ru

ОБСЄ розкритикувала пропускну систему в зоні АТО

ОБСЄ розкритикувала пропускну систему в зоні АТО Фото: Олександр Хуг

На пунктах пропуску немає належних санітарних умов

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ розкритикувала пропускну систему в зоні проведення антитерористичної операції (АТО). Про це повідомив сьогодні на брифінгу заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуг, передає кореспондент РБК-Україна.

"Проблема полягає в тому, що цивільне населення намагається перетинати цю територію, і це викликає велику стурбованість з нашого боку. Звичайно, вільне пересування для населення - це основа майбутнього врегулювання ситуації в регіоні для відновлення сімейних зв'язків, сприяння діалогу, сприяння обміну інформацію, відновлення бізнесу", - сказав Хуг.

Він зазначив, що процедури пропуску людей через лінію розмежування забирають багато часу, а на пунктах пропуску немає належних санітарних умов.

"Люди змушені використовувати довколишні поля, піддаючи себе небезпеці", - сказав Хуг, нагадуючи, що багато території на Донбасі залишаються заминированными.

Хуг назвав ситуацію з пропуском осіб через лінію розмежування складною, особливо для осіб похилого віку. Він нагадав про смерть мирного жителя, який чекав у черзі в 50 метрах від пункту пропуску в зоні АТО. Причиною смерті чоловіка став серцевий напад.

За словами Хуга, пропускна здатність контрольних пунктів набагато менше, ніж пасажиропотік, чому в пунктах пропуску виникають значні черги.

Крім того, представник ОБСЄ навів кілька прикладів, коли бойовики ДНР і ЛНР не пропускали спостерігачів на окуповану територію, зокрема, у випадках, коли представники СММ повинні були провести верифікацію відведення техніки.

Нагадаємо, Державна прикордонна служба щодня повідомляє, що на пунктах пропуску в зоні АТО спостерігаються значні черги.