ua en ru

ОБСЄ назвала спокійну обстановку в зоні АТО

ОБСЄ назвала спокійну обстановку в зоні АТО Фото: Олександр Хуг

При цьому моніторингова місія розкритикувала ситуацію зі свободою пересування місцевого населення

Ситуація в зоні антитерористичної операції (АТО) з моменту підписання угоди про відвід дрібнокаліберного озброєння залишалася в цілому спокійною. Про це сьогодні на брифінгу повідомив заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуг, передає кореспондент РБК-Україна.

Хуг зазначив, що за 5 тижнів з моменту підписання угоди про відвід техніки калібром до 100 мм від лінії розмежування на Донбасі місія ОБСЄ спостерігала досить спокійну обстановку в зоні конфлікту. Всі інциденти, які фіксувала моніторингова місія, були пов'язані в основному з навчанням або з діяльністю з розмінування території.

Тим не менш, з неділі місія помітила збільшення активності біля донецького аеропорту, тільки за 1 листопада місія зафіксувала 114 вибухів в цій конкретній області. Також були окремі інциденти в інших місцях Донбасу.

"Я закликаю відповідальні сторони вирішити цю ситуацію, і дуже важливо, щоб виконувалися всі команди з обох сторін лінії зіткнення", - сказав він.

Хуг підкреслив, що ці випадки порушення режиму тиші призвели до загибелі та поранення військових і мирних жителів. Ці випадки спостерігали безпосередньо представники СММ.

Також Хуг прокоментував відведення озброєння.

"Ми поки ще продовжуємо помічати присутність озброєння на тих місцях, де вони повинні бути. Ми перевіряємо це за серійними номерами і списками, які у нас є. Тим не менш, ми бачимо порушення щодо відведення техніки", - сказав Хуг.

Крім того, місія ОБСЄ відзначила недоліки стосовно свободи пересування мирного населення Донецької і Луганської областей.

"Ми ще далеко стоїмо від нормалізації ситуації. Незважаючи на відкриття переходу в Станиці Луганській, можливість людей вільно рухатися обмежена. Ми бачимо, наприклад, що сотні людей стоять у чергах на деяких пунктах пропуску уздовж лінії зіткнення", - повідомив Хуг.

Нагадаємо, 29 вересня в Мінську учасники тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі підписали угоду про відвід озброєнь калібром менше 100 мм.