ua en ru

Хмару з-під Чорнобиля віднесло на північ до кордонів Білорусі, - екоцентр

Хмару з-під Чорнобиля віднесло на північ до кордонів Білорусі, - екоцентр Фото: пожежа під ЧАЕС

Якоїсь загрози від пожежі немає

Дим із Чорнобильської зони відчуження, яка потерпає від лісових пожеж, віднесло на північ до кордонів Білорусі. Про це повідомив голова Національного екологічного центру України Ярослав Мовчан, передає його прес-служба.

За його словами, якоїсь особливої загрози від пожежі під Чорнобилем немає, крім того, що ця пожежа зачіпає частину лісів, які в свій час зазнали впливу після вибуху 4-го реактора в квітні 1986 р.

"Мова йде про те, що частина задимлення від цієї пожежі була віднесена на північ. На щастя, не було вітру, який міг би рознести далі. Про це можна судити за матеріалами космічних знімків і з повідомлень ДСНС, про те, що пожежу локалізовано", - зазначив Мовчан.

При цьому він зазначив, що причини пожежі треба ретельно розслідувати. Мовчан припустив, що винуватцями лиха можуть бути лісники, які незаконно вирубували ліс в зоні відчуження.

"Якщо дійсно було кілька місць, звідки поширювався вогонь, то можна думати, що було щось типу підпалу. Але поки це не доведено. Тому вважаємо, що це - злочинна халатність. Кілька тижнів тому я в Twitter зустрів інформацію, що в зоні активно вирубують ліс, нібито на продаж деревини в Китай. Важко сказати, наскільки ця інформація відповідає дійсності. Але якщо в тих місцях, де була пожежа, будуть знайдені сліди лісорозробок, то це буде наводити підозри на тих, хто там працював", - підкреслив він.

Крім того, Мовчан не виключає версій того, що пожежа в Чорнобильській зоні міг бути викликаний сезонним підпалом сухої трави.

Нагадаємо, за фактом пожежі в зоні Чорнобильської АЕС міліція відкрила кримінальне провадження.