ua en ru

Новак: необхідності в підписанні нових документів по газу немає

Новак: необхідності в підписанні нових документів по газу немає Фото: міністр енергетики Росії Олександр Новак

Міністр енергетики РФ назвав газові переговори конструктивними

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що необхідності в підписанні нових документів з Україною щодо постачання газу немає. Про це він заявив за підсумками газових переговорів у Відні між Україною, Росією і Європейською комісією.

"Консультації пройшли продуктивно. Підписання якого-небудь протоколу сьогодні не планувалося. Контракти на постачання і транзит газу від 2009 року виконуються, необхідності у підписанні нових документів немає", - заявив Новак.

Глава Міненерго Росії також заявив, що здивований заявами української сторони про очікуванні більшого рівня знижки.

"Розмір знижки на газ для України відповідає реаліям, що склалися сьогодні на ринку. При більшій знижку ціни були нижче ринкових", - сказав він.

Він нагадав, що уряд Росії ухвалив рішення про надання Україні знижки на газ на III квартал у розмірі 40 за тис. куб. м, таким чином ціна на газ повинна скласти 247,18 дол. за 1 тис. куб. м.

"Всі сторони погодились з тим, що постачання газу в Україну в II кварталі здійснювалися у відповідності з домовленостями. За цей період було поставлено 1,9 млрд. куб. м газу і був забезпечений надійний транзит палива через територію України", - сказав російський міністр.

Нагадаємо, сьогодні у Відні закінчилися газові переговори між Україною, Росією і Єврокомісією. У переговорах взяли участь міністри енергетики України і Росії Володимир Демчишин і Олександр Новак, а також представник Єврокомісії Марош Шефчович. Сторони повинні були домовитися про умови постачання газу на третій квартал 2015 року. Україна навіть розраховувала продовжити угоду до квітня 2016 р. Проте конкретних результатів за підсумками переговорів досягти не вдалося.