ua en ru

У Норвегії заявили про загрозу для цивільної авіації через глушіння РФ сигналу GPS

У Норвегії заявили про загрозу для цивільної авіації через глушіння РФ сигналу GPS Ілюстративне фото (pixabay com)

Сигнали GPS піддавалися глушінню на прикордонних з Росією норвезьких областях

Підрозділ зовнішньої розвідки Норвегії заявив, що сигнали глобальної навігаційної системи GPS знову піддавалися глушінню з російської сторони. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на VA.

Норвезька розвідка повідомила, що сигнали GPS піддавалися глушінню на прикордонних з Росією норвезьких областях.

"Це не тільки новий виклик для навчань Норвегією та її союзниками. Глушіння - це також, серед іншого, загроза для цивільних повітряних перевезень, роботи поліції і медичних служб у мирний час", - заявив глава військової розвідки Норвегії Мортена Хага Лунде.

Нагадаємо, 10 січня Управління цивільної авіації Норвегії заявляло, що можливі збої в роботі системи навігації GPS в північному норвезькому регіоні Фіннмарк, який межує з РФ.

До цього, 9 листопада 2018 року також були зафіксовані фінськими військовослужбовцями збої в роботі GPS. Військові попередили Центр авіанавігації про втручання в її роботу. Попередження стосувалося території від північних районів Рованіємі до норвезької кордону і на схід від Кіттіля до кордону РФ.

Після цього прем'єр-міністр Фінляндії Юха Сипиля заявив, що до збоїв системи GPS може бути причетна Росія. "Росія може бути відповідальною за це. Відомо, що в Росії є відповідні технології", - зазначив він.