ua en ru

Нормандська зустріч: що відбувається в Парижі

Нормандська зустріч: що відбувається в Парижі Колаж РБК-Україна

За підсумками зустрічі лідери нормандської четвірки проведуть прес-конференцію

Нормандська четвірка після довгої перерви проводить зустріч у Парижі. Володимир Зеленський, Володимир Путін, Еммануель Макрон і Ангела Меркель зібралися сьогодні, 9 грудня, в Єлисейському палаці. Всі подробиці нормандської зустрічі – в матеріалі РБК-Україна.

Президенти України і РФ поговорили наодинці

Як повідомила прес-служба Єлисейського палацу, Володимир Зеленський та Володимир Путін 10-15 хвилин поговорили наодинці. Загальна тривалість переговорів у складі делегацій України і Росії склала близько години.

У російських ЗМІ з'явилася інформація, що сторони домовилися про транзит газу через Україну.

Зеленський і Путін спілкуються більше години

Двостороння зустріч Зеленського і Путіна триває вже більше години. Згідно з графіком проведення зустрічі, після цього відбудеться спільна вечеря лідерів країн нормандської четвірки, на якому вони обговорять спільне комюніке. Далі - підсумкова прес-конференція. Як повідомили в Єлисейському палаці, Макрон і Меркель вже очікують президентів України і Росії в залі, де пройде вечеря.

Зустріч нормандської четвірки перервали

Після більше двох годин переговорів зустріч нормандської четвірки завершилася. У двосторонньому форматі почали діалог Володимир Зеленський і Володимир Путін.

У прес-службі Офісу президента уточнили, що переговори в нормандському форматі не закінчені, а переривати для того, щоб зустріч могли провести президенти України і Росії. Після чотиристоронні переговори триватимуть.

Нормандські переговори триватимуть ще кілька годин

Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко дав короткий брифінг. За його словами, зустріч нормандської четвірки буде тривати ще кілька годин.

Також він заявив про те, що двосторонніх переговорів президентів України і Росії ще не було, але вони заплановані.

Оновлений графік нормандської зустрічі

У Єлисейському палаці представили попередній подальший графік переговорів нормандської четвірки. О 19:00 переговори в двосторонньому форматі проведуть президент України Володимир Зеленський і президент Росії Володимир Путін. Після цього, о 20:00 Зеленський, Путін, Меркель і Макрон зберуться на спільну вечерю. А підсумкова прес-конференція запланована на 21:00.

Почалася зустріч нормандської четвірки

Після ряду двосторонніх зустрічей, лідери нормандської четвірки почали переговори. У залі зібралися члени делегацій чотирьох країн, а Зеленський, Путін, Меркель і Макрон сіли за стіл переговорів. Вони не робили ніяких заяв для преси, а самі переговори проходять в закритому режимі.

Графік зустрічей зрушився, тому загальна підсумкова прес-конференція відбудеться близько 22:00.

Зеленський і Путин проведуть зустріч вже після спілкування в чотирибічному форматі, але до підсумкового брифінгу.

Нормандська зустріч: що відбувається в Парижі

Фото president.gov.ua

Делегації прибули в Єлисейський палац і почали двосторонні зустрічі

Українська, російська і німецька делегації прибули в Єлисейський палац, де їх зустрів президент Франції Еммануель Макрон. Першою прибула канцлер Німеччини Ангела Меркель.

У складі української делегації разом з Володимиром Зеленським прибутку Андрій Богдан, Андрій Єрмак, Вадим Пристайко, Арсен Аваков, Олексій Оржель, Юрій Вітренко, Руслан Хомчак.

Прибуття Президента України Володимира Зеленського до Єлисейського палацу в Парижі.

Президент України Володимир Зеленський прибув до Єлисейського палацу в Парижі, де матиме низку двосторонніх перемовин і візьме участь у зустрічі лідерів країн – учасниць Нормандського формату. Більш детально: http://bit.ly/2YueKei

Опубліковано Офіс Президента України Понеділок, 9 грудня 2019 р.

Останньою приїхала російська делегація, до якої увійшли Володимир Путін, Юрій Ушаков, Владислав Сурков, Олексій Міллер, Олександр Новак.

Після прибуття Володимир Зеленський відправився на двосторонню зустріч з Еммануелем Макрона, а потім - з Ангелою Меркель.

Нормандська зустріч мала розпочатися о 17:05, проте графік переговорів трохи зсунувся.

Графік зустрічей

Згідно з графіком, Володимир Зеленський проведе двосторонні зустрічі з Еммануелем Макроном і Ангелою Меркель. Після цього відбудуться вже безпосередньо переговори нормандської четвірки.

Крім того, запланована двостороння зустріч Зеленського з Путіним. В Офісі президента повідомляли про те, що переговори президентів України і Росії пройдуть вже після підсумкової прес-конференції нормандського формату. А в росСМИ з'явилася інформація про те, що Зеленський і Путін поговорять ще до спільного брифінгу.

Що обговорять в нормандському форматі

Ключовою темою обговорення нормандської четвірки буде проведення місцевих виборів на окупованій частині Донбасу. Українська сторона буде наполягати на тому, що голосування можливе тільки після виведення російських військ і отримання Україною контролю над своєю кордоном.

Крім того, як раніше заявляв Зеленський, в нормандському форматі буде обговорюватися питання обміну полоненими. Також президент України наполягатиме на повному припиненні вогню.

Що обговорять Зеленський і Путін

В Париж у складі української делегації, в тому числі, прибули виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко і міністр енергетики України Олексій Оржель. Вони будуть присутні на зустрічі з Путіним, в ході якої будуть обговорюватися газові питання. Російську сторону разом із президентом РФ будуть приставляти глава "Газпрому" Олексій Міллер і міністр енергетики РФ Олександр Новак.

"Зустріч Путіна з Зеленським пройде після завершення саміту в нормандському форматі. Тривалість переговорів буде залежати від лідерів Росії та України", - заявив помічник Путіна Юрій Ушаков.