ua en ru

Нобелівську премію миру присудили Квартету національного діалогу Тунісу

Нобелівську премію миру присудили Квартету національного діалогу Тунісу Фото: Сума Нобелівської премії цього року становить 953 тис. дол

У 2015 р. серед найбільш вірогідних претендентів на отримання премії миру була канцлер Німеччини Ангела Меркель

Нобелівську премію миру за 2015 рік присудили Квартету національного діалогу Тунісу з формулюванням "за вирішальний внесок у становлення плюралістичної демократії в Тунісі в результаті "жасминової революції" 2011 року. Про це стало відомо в ході спеціальної прес-конференції в столиці Норвегії Осло, передають західні ЗМІ.

Сума Нобелівської премії цього року становить 953 тис. дол.

Цього року на здобуття премії було висунуто 276 кандидатів, з них близько півсотні організацій.

зазначається, що Квартет був створений в 2013 році, коли "процеси демократизації опинилися під загрозою руйнування в результаті політичних вбивств і хвилі громадянських виступів", відзначають у комітеті.

Квартет включає чотири ключові організації туніського громадянського суспільства. Завдяки його діяльності став можливий діалог між громадянами Тунісу, політичними партіями і владою, констатують в Нобелівському комітеті.

Раніше повідомлялося, що серед найбільш вірогідних претендентів на отримання премії миру була канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Разом з тим, більшість німців висловилися проти присудження канцлеру премії.

Нагадаємо, лауреатом Нобелівської премії світу 2014 року стали пакистанська правозахисниця Малала Юсуфзай і індійський борець за права дітей Кайлаш Сатьярти.

Премія присуджена "за їх боротьбу проти гноблення дітей та молоді та за право дітей на освіту".