ua en ru

Нобелівську премію з медицини присудили за нові методи терапії раку

Нобелівську премію з медицини присудили за нові методи терапії раку Фото: один з лауреатів Тасуку Хьондзе (flickr.com)

Премію отримали науковці Джеймс Еллісон і Тасуку Хьондзе 

Нобелівську премію з фізіології або медицини 2018 року отримали Джеймс Еллісон і Тасуку Хьондзе за нові методи терапії раку. Про це йдеться в повідомленні нобелівського комітету в Twitter.

Повідомляється, що Нобелівську премію з медицини присудили "за відкриття терапії раку шляхом інгібування негативної імунної регуляції".

"Цього року Нобелівська премія присуджується за прорив у боротьбі з раком. Відкриття, зроблене двома лауреатами, використовує здатність імунної системи атакувати ракові клітини", - йдеться в повідомленні.

Нобелівську премію з медицини присудили за нові методи терапії раку

Зокрема, Джеймс Еллісон вивчив білок, який гальмує імунну систему в боротьбі з раком, а також розробив механізм звільнення від нього для здатності імунних клітин атакувати пухлини. Хьондзе також виявив білок, який блокує імунну систему, але з іншим механізмом дії. Його методи терапії виявилися ефективними в боротьбі з раком.

У нобелівському комітеті підкреслюють, що до їх відкриття прогрес в клінічному дослідженні був скромним. Роботу Еллісона і Хьондзе називають революцією в лікуванні раку.

Нагадаємо, в 2017 році Нобелівську премію з фізіології і медицини присудили групі вчених з США - Майклу Янгу, Джеффрі Холу і Майклу Росбашу - за пояснення "біологічного годинника".

У вересні Верховна рада України підтримала висунення кандидатури українського політв'язня Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру.