ua en ru

НКРЕКП в 2016 р. переведе деякі підприємства на стимулюючу систему регулювання

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) має наміру вводити нові методики тарифного регулювання, які дозволять відійти від витратної схеми і перейти до стимулюючого регулювання, при якому підприємства зможуть отримувати дохід на інвестований капітал. Про це йдеться у статті РБК-Україна "Економічно обґрунтований тариф - вигадка пострадянського простору".

"Ми зараз працюємо над тим, щоб вже з 1 січня у нас було кілька компаній, які зможуть перейти на стимулюючу систему. Я не впевнений, що це будуть підприємства сегмента теплоенергетики або водопостачання", - повідомив член НКРЕКП Андрій Герус.

В Нацкомпослуг відзначають, що механізми стимулюючого регулювання широко поширені в Європі.

"Ця схема працює так - ліцензіати захищають перед регулятором собівартість послуг і інвестпрограми, з урахуванням прогнозів зростання вартості енергоносіїв і коливань курсу. Протягом трьох років після затвердження показників регулятор не втручається в роботу підприємств, не контролює їх і не змінює тариф. Таким чином, у встановленому діапазоні, в підприємства з'являється стимул скорочувати витрати і збільшувати обсяг доходної частини", - пояснив екс-голова НКРЕ, екс-член Нацкомпослуг Валерій Кальченко.

Нагадаємо, НКРЕКП збільшила тарифи на воду для "Київводоканалу" на 37,2%