ua en ru

НБУ знизив облікову ставку до 27%

НБУ знизив облікову ставку до 27% Фото: Валерія Гонтарєва

Грошово-кредитна політика дещо пом'якшиться, але залишиться відносно жорсткою

Національний банк України (НБУ) знижує облікову ставку до 27% з 30%. Відповідне рішення, прийняте правлінням регулятора, вступає в силу з 28 серпня 2015 р. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

У повідомленні говориться, що жорстка грошово-кредитна політика НБУ, яку регулятор проводив протягом останніх 6 місяців, істотно посприяла зниженню інфляційних і девальваційних очікувань, а також стабілізації валютного ринку. В результаті чого сформувався стійкий тренд уповільнення інфляції. Все це, в свою чергу, сприяє поверненню депозитів в банківську систему.

Також прес-служба повідомляє, що враховуючи зниження інфляційних ризиків, правління НБУ вважає можливим розпочати пом'якшення грошово-кредитної політики, погоджену з прогнозованим зниженням річної інфляції.

Водночас, незважаючи на зниження облікової ставки з високого поточного рівня, грошово-кредитна політика буде залишатися відносно жорсткою для підтримки дезінфляційного тенденції та запобігання впливу на економіку України зовнішніх потрясінь, які спостерігаються на світових товарних і фінансових ринках.

Раніше регулятор вже заявляв про те, що може перейти до зниження облікової ставки у разі уповільнення інфляції.

Нагадаємо, що в останній раз НБУ змінював облікову ставку 4 березня 2015 р. Тоді показник піднявся з 19,5% до 30%.