ua en ru

НБУ підбив підсумки капіталізації найбільших українських банків

НБУ підбив підсумки капіталізації найбільших українських банків Фото: НБУ

Банки успішно завершили свою капіталізацію

За результатами діагностичного обстеження в рамках програми "Стенд-бай" Міжнародного валютного фонду (МВФ) та проекту Світового банку з підтримки фінансового сектору України банки успішно завершили свою капіталізацію, чим посприяли підвищенню стійкості банківської системи, захисту інтересів вкладників і кредиторів банків України. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ).

"Минулого року Національним банком України (НБУ) було здійснено діагностичне обстеження 34 найбільших за розміром активів банків. Перевірка включала оцінку якості активів, поточної та перспективної платоспроможності банків з метою визначення необхідних обсягів їх докапіталізації", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, за результатами обстеження 18 банків потребували вжиття низки заходів, спрямованих на забезпечення достатності регулятивного капіталу, які вони повинні були виконати до 1 липня 2015 р. Ще п'ять банків не змогли витримати погіршення економічної ситуації, втратили ліквідність та були віднесені до категорії неплатоспроможних.

"Решта 13 - забезпечили виконання розроблених за результатами діагностичного обстеження бізнес-планів та взятих на себе зобов'язань у визначені строки. Зокрема, за рахунок низки заходів ними збільшено статутний капітал, залучено кошти на умовах субординованого боргу, конвертовано субординований борг до капіталу першого рівня, отримано безповоротну фінансову допомогу, скорочено активи та інші джерела", - повідомляють у НБУ.

Відзначається, що обстеження банків здійснювалося незалежними аудиторськими фірмами відповідно до встановлених вимог регулятора.

Окрім цього, зазначається, що наразі триває нове діагностичне обстеження 20 найбільших українських банків у рамках спільної з Міжнародним валютним фондом програми розширеного фінансування (Extended Fund Facility Arrangement, EFF). Як повідомляється, обстеження проводиться щодо збитків, які банки понесли через військовий конфлікт на сході країни та погіршення економічної ситуації. У тому разі, якщо за результатами обстеження буде виявлено неплатоспроможність окремих банків, вони повинні будуть збільшити свій капітал.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ розписав можливі збитки від реструктуризації валютних кредитів.