ua en ru

Національний страйк в Білорусі: що зараз відбувається в країні

Національний страйк в Білорусі: що зараз відбувається в країні Фото: страйк в Білорусі (t.me/belteanews)

Лукашенко сьогодні виступає на страйкуючих підприємствах

У Білорусі оголосили загальнонаціональний страйк. Учасники акцій вимагають провести чесні вибори і припинити міліцейське насильство, що зараз відбувається в країні - в матеріалі РБК-Україна.

Білоруський дипломат пішов у відставку на знак протесту проти дій уряду

Глава департаменту Північної Америки і Західної Європи МЗС Білорусі Андрій Бушило пішов з поста "за велінням совісті". Офіційний представник МЗС Білорусі Анатолій Глаз підтвердив його відставку.

Представники ОБСЄ хочуть відвідати Білорусь для переговорів

Чинний і майбутній голови ОБСЄ направили офіційний запит владі Білорусі щодо їх візиту в країну. Прем'єр-міністр Албанії Еді Рама і міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде хочуть провести переговори з урядом і опозицією.

Гендиректора Купалівського театру звільнили за підтримку протестуючих

Генерального директора Національного академічного театру імені Я. Купали Павла Латушко звільнили за рішенням прем'єр-міністра та Міністерства культури Білорусі. Трупа Купалівського театру висловила готовність звільнитися разом з Латушко.

Учасники акцій протестів на вулицях Мінська попрямували в сторону Купалівського театру, щоб підтримати артистів і їх керівника.

Під час протестів постраждали понад 150 людей

Міністр охорони здоров'я Володимир Каранік заявив, що під час протестів в Білорусі постраждали понад 150 людей і ще двоє загинули. Однак за інформацією правозахисників, під час протестів загинули щонайменше п'ять осіб, ще сім зараз знаходяться в реанімації.

Лукашенко допустив нові вибори і назвав умову

Чинний президент допускає проведення дострокових президентських виборів, однак для цього треба змінити конституцію. За словами Лукашенка, для внесення змін ще має відбутися референдум.

Україна відкликала посла з Білорусі

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відкликав посла в Білорусі Ігоря Кизима. На консультаціях будуть оцінені перспективи українсько-білоруських відносин в контексті видачі бойовиків "Вагнера" ​​Росії та останніх заяв Олександра Лукашенка.

Відзначається, що МЗС вперше в історії у відносинах з Білоруссю пішов на такий крок.

Dmytro Kuleba: Як ви знаєте, минулої п'ятниці офіційний Мінськ передав затриманих "вагнерівців" до Росії, попри...

Опубліковано Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine Понеділок, 17 серпня 2020 р.

Нові протести в країні

На вечір 17 серпня оголошено нові акції протесту в Мінську та інших містах Білорусі. У столиці на 18:00 заплановано сидячий страйк на площі Незалежності. О 20:00 демонстранти попрямують до СІЗО на вулицю Володарського з вимогою звільнити всіх політв'язнів.

В інших містах акції почнуться о 18:00 на центральних площах.

ЄС підтвердив підготовку нових санкцій

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Брюссель готує нові санкції проти Білорусі. До цих списків увійдуть причетні до силового розгону акцій протесту і до фальсифікації виборів.

Як уточнили в МЗС Польщі, санкції вводяться, щоб змусити владу провести нові вибори президента.

Ситуація на кордоні з Україною під контролем

Як розповіли РБК-Україна в Державній прикордонній службі, ситуація на кордоні з Білоруссю знаходиться під контролем. Кордон щодня перетинають близько трьох тисяч осіб.

Проблеми з інтернетом були через технічний збій

Національний оператор "Белтелеком" роз'яснив, що проблеми з інтернетом вранці 17 серпня були через технічний збій. Загалом проблеми тривали не більше 10 хвилин. В даний час працездатність мережі повністю відновлена.

НАТО відреагувало на ситуацію в Білорусі

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що альянс уважно стежить за ситуацією в країні.

Раніше організація Північноатлантичного договору спростувала заяви Олександра Лукашенка про те, що альянс нарощує сили біля її кордонів.

Шахти Білоруськалій повністю припинили роботу

Всі шахти Білоруськалій перестали видавати руду.

Лукашенко і Путін зійшлися на думці про протести в Білорусі

Президенти Білорусі і Росії вважають, що "колотнеча навколо Білорусі неспроста". Так заявив Лукашенко.

За його словами, протести в країні спровокували, щоб "влада відтягнули своїх військових на внутрішні дії".

Лукашенка визнали персоною нон гранта в ЄС

Депутати Європейського парламенту в спільній заяві заявили, що не визнають вибори в Білорусі і вимагають проведення нових.

"Тому ми не визнаємо Олександра Лукашенка переобраним президентом Білорусі і вважаємо його персоною нон грата в Європейському Союзі", - йдеться в заяві.

Рада Європи збирається на екстрений саміт по Білорусі

У середу, 19 серпня, відбудеться екстрений саміт Ради Європи, на якому буде обговорюватися ситуація в Білорусі. За словами голови Ради Шарля Мішеля, застосування сили проти демонстрантів є неприпустимим.

Лукашенко прокоментував протести в Білорусі

Після МЗКТ, де Лукашенка зустріли з криками "Йди звідси!", він поїхав на МАЗ.

"Якщо ви вивалите на вулиці, ми перетерпимо. Якщо ви підете ломити - відповісте. Ось вам чоловіча розмова", - заявив він там.

Генпрокуратура Білорусі заявила, що відпустили майже всіх затриманих демонстрантів

Генеральна прокуратура Білорусі повідомила, що зараз адміністративний арешт продовжують відбувати 122 людини. Спочатку повідомлялося, що в ході протестів в Білорусі було затримано близько 7 тисяч осіб.

Також в Генпрокуратурі зазначили, що перевіряють можливе перевищення влади або службових повноважень правоохоронцями під час затримань демонстрантів.

При цьому в слідчому комітеті повідомили, що 600 чоловік подали заяви про побиття при затриманні, і ще 100 осіб - що з побили в ізоляторах. Також надійшло 124 заява від силовиків, які постраждали під час зіткнення з демонстрантами.

Страйки тривають по всій країні

Колона страйкуючих йде від Мінського заводу колісних тягачів, де був Лукашенко, на Мінський автомобільний завод. Тим часом, демонстранти зібралися біля будівель телеканалу ОНТ на Комуністичній і БТ на Макаєнці.

Національний страйк в Білорусі: що зараз відбувається в країніФото: протест біля будівлі телеканалу ОНТ (NЕХТА)

Протестують також на Білоруськалій, БМЗ, МТЗ.

Інтернет в Білорусі знову відключили

NЕХТА повідомляє, що в країні масово відключають інтернет. Сайти tut.by, "Белта", "Наша Ніва", "Белсат" не працюють також на території інших країн.

Лукашенко виключає проведення нових виборів

Не зважаючи на те, що проведення нових виборів є вимогою протестувальниців, Лукашенко заявив, що їх не буде.

"Ми провели вибори. Поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде", - сказав він.

Уряд Білорусі склав повноваження

Перед оголошеним переможцем на виборах президента Олександром Лукашенко склав повноваження уряд Білорусі. Раніше він доручив оперативно підготувати документи по подальшій роботі уряду.

Лукашенко відреагував на страйк у Білорусі

Олександр Лукашенко сьогодні на МЗКТ заявив, що 150 людей, які протестують, "погоди не роблять".

"По-друге, треба розуміти, що "поганий" президент тримав зайву чисельність, щоб людей не викидали на вулицю. Виходити треба з цього. Хто хоче працювати, хай працює. Не хочуть працювати, що ж, ми їх не змусимо", - сказав він.

Лукашенко на вертольоті прилетів до Мінського заводу колісних тягачів

Тим часом, туди йде колона страйкуючих робітників з інших заводів, збираються люди з навколишніх кварталів. Наприклад, частина працівників Мінського тракторного заводу оголосили страйк, залишили робочі місця і йдуть до МЗКТ, де знаходиться Лукашенко.

Національний страйк в Білорусі: що зараз відбувається в країніФото: вертоліт, на якому прилетів Лукашенко (Супутник Білорусь)

Медіа приєдналися

Працівники державної Белтелерадіокомпанії почали страйк. До цієї акції також готується приєднається держканал "Білорусь 1" і "Радіо Столиця".

Тіхановська зробила заяву

Головний опонент чинної влади Білорусі Світлана Тіхановська заявила, що ніколи не хотіла бути політиком, але доля розпорядилась так.

"Я готова прийняти на себе відповідальність і виступити в цей період в якості національного лідера з тим, щоб країна заспокоїлася, увійшла в нормальний ритм", - заявила вона.

Реакція України та світу

ЄС і США вже заявили, що президентські вибори в Білорусі не визнають. Європейський Союз вже готує санкції проти білоруської влади, а в МЗС Білорусі закликають блок до діалогу.

Також МЗС Британії заявив, що країна не визнає результати президентських виборів у Білорусі.

Міністерство закордонних справ України заявляло, що поділяє позицію ЄС і закликало Білорусь до діалогу з суспільством.

Нагадаємо, на мітингу в Мінську опозиція озвучила свої політичні вимоги.

Зазначимо, ланцюг солідарності в Мінську зібрав близько 100 тисяч осіб.

РБК-Україна писало, що вчора акції пройшли по всій Білорусі.