ua en ru

НАТО готує нову військову підтримку Туреччини

НАТО готує нову військову підтримку Туреччини Фото: Йенс Столтенберг (Reuters)

Що саме включатиме в себе допомога альянсу, наразі не уточнюється

Північноатлантичний альянс працює над новими заходами військової підтримки для Туреччини, зокрема її протиповітряної оборони. Про це сьогодні, 1 грудня, заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг під час виступу перед міністрами закордонних справ 28 країн-членів НАТО у Брюсселі, передає AFP.

Як зазначається, Столтенберг повторив свій заклик до Туреччини та Росії залагодити кризу і знайти шляхи для запобігання повторення такої ситуації.

За словами Столтенберга, НАТО працюватиме над подальшими заходами для забезпечення безпеки Туреччини. Рішення про конкретні кроки в цьому напрямку будуть прийняті протягом тижня.

"Хотів би наголосити, що це щось не пов'язане з інцидентом, який стався минулого тижня", - зазначив генсек НАТО, додавши, що заходи в цьому напрямку проводяться кілька років як частина зобов'язань перед країною-союзником НАТО.

При цьому Столтенберг не пояснив, що включатимуть у себе нові заходи, сказавши лише, що альянс багато років допомагав Туреччині із протиповітряною обороною. Як відомо, США вже дислокували в Туреччині винищувачі F-15. За словами представника США в НАТО Дугласа Льюта, це триватиме так довго, як буде потрібно, цитує його dpa.

Нагадаємо, напередодні, коментуючи інцидент зі збитим російським Су-24, генсек НАТО підтримав право Туреччини на захист свого повітряного простору.