ua en ru

Насалик запропонував Кабміну нову "схему" для надприбутків ДТЕК Ахметова

Насалик запропонував Кабміну нову "схему" для надприбутків ДТЕК Ахметова Фото: Ігор Насалик (РБК-Україна)

Кабмін може затвердити запропонований Насаликом проект розпорядження вже найближчим часом

Міністр енергетики України Ігор Насалик подав на розгляд Кабінету міністрів документ, прийняття якого дозволить енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова зміцнити своє монопольне положення на ринку теплової генерації і заробити надприбутки у розмірі понад 4 млрд гривень в рік. Про це пише РБК-Україна у своєму матеріалі "Поза всякою конкуренцією: як Міненерго допомагає компанії ДТЕК Ахметова заробити на українцях".

Зокрема, Насалик запропонував уряду прийняти проект розпорядження під назвою "Деякі питання підвищення безпеки енергопостачання" (копія документа є у розпорядженні РБК-Україна).

Виходячи з документа, Міненерго під керівництвом Насалика планує, відмовившись від імпорту палива, і, незважаючи на цінову конкуренцію, завантажити генеруючі потужності ТЕС і ТЕЦ українським вугіллям газової групи.

У пояснювальній записці до проекту розпорядження зазначається, що це рішення "на користь вітчизняного постачальника вугілля (тобто, ДТЕК, - ред.) дозволить тепловій генерації заощадити 900 млн гривень" і відмовитися від дорого вугілля антрацитної групи, що українські енергетичні компанії змушені купувати з ПАР, щоб покрити дефіцит палива (загальну суму за контрактами на закупівлю 1,4 млн тонн вугілля Міненерговугілля оцінило в 3,7 млрд гривень). Сам дефіцит відомство Насалика оцінило в 5 млн тонн на рік.

Поки документ не пройшов погодження у Міністерстві енергетики, а раніше і в Антимонопольному комітеті. Як відомо, неконкурентні переваги – "вугільний" пріоритет для ТЕС – Міненерговугілля намагається "протягнути" вже не вперше. АМКУ навесні цього року не дозволив вносити відповідні зміни в правила роботи оптового ринку електроенергії, побоюючись порушення умов конкуренції. Саме тому Насалик вирішив обійти цю перешкоду і провести документ через Кабмін.

За інформацією РБК-Україна, уряд готується затвердити проект розпорядження про надання преференцій найближчим часом: документ узгоджений з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом та галузевим регулятором – НКРЕКП, і зараз чекає схвалення від Мінфіну.

Отримати роз'яснення глави Міненерговугілля РБК-Україна не вдалося – Ігор Насалик не відповідає на телефонні дзвінки.

Як відомо, на сьогодні енергохолдинг олігарха Ріната Ахметова контролює 75% ринку теплової генерації і 85% видобутку вугілля в країні. Прибуток компанії за перше півріччя цього року склала 5,4 млрд гривень.