ua en ru

Порушення на виборах у Раду 2019: всі подробиці

Порушення на виборах у Раду 2019: всі подробиці Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Голосування на парламентських виборах проходить 21 липня з 08:00 до 20:00

Парламентські вибори 2019 проходять в Україні в неділю, 21 липня. Всі подробиці про хід голосування, що відбувається на виборчих дільницях і які порушення фіксуються правоохоронними органами - в матеріалі РБК-Україна.

19:55 Протягом дня голосування поліцією було відкрито 56 кримінальних справ та складено 52 адміністративних протоколи. Всього правоохоронні органи зафіксували 1955 звернень щодо порушень виборчого процесу (за станом на 19:00). Найбільша кількість випадків пов'язана з проведенням незаконної агітації (452).

нарушенияФото: facebook.com/mvs.gov.ua

19:00 За даними "Опори", парламентські вибори в Україні проходять демократичним шляхом із дотриманням виборчого законодавства. Критичних або загрозливих процесу волевиявлення ситуацій спостерігачами не було зафіксовано.

Найбільш поширеними порушеннями станом на 16:00 21 липня залишаються: видача бюлетенів без паспорта, демонстрація заповненого бюлетеня і його фотографування.

"Опора" обнародовала данные о нарушениях на выборахФото: oporaua.org

18:40 За інформацією Комітету виборців України, в округах кандидати продовжують агітаційну діяльність. У Запорізькій області на дільниці №230754 ОВО №80 від імені одного з кандидатів доставили пак води. У Луганській області спостерігачка від кандидата-мажоритарника В. Струка по ОВО №130 складала список на отримання безкоштовних окулярів.

18:20 Рух "Чесно" повідомляє, що політики ігнорують заборону на агітацію в день голосування і продовжують публікувати рекламу в мережі Facebook. Частина реклами транслюється з офіційних сторінок кандидатів в депутати, також агітаційні матеріали з'являються на сторінках фан-спільнот. Так, на сторінці партії "Слуга народу" о 12:00 було зафіксовано 34 рекламинх публікації.

17:50 Масове розповсюдження листівок із символікою, схожою зі стилістикою партії "Слуга народу", КВУ виявив в Одеській області. Матеріали з ознаками агітаційних роздавали в Ізмаїлі.

Порушення на виборах у Раду 2019: всі подробиці

17:20 Спостерігачі "Опори" повідомляють про фальсифікації в Мирнограді Донецької області. На одній з дільниць виборчого округу №50 було зафіксовано вкидання в урну пачки бюлетенів. Спостерігачі звернулися в правоохоронні органи.

17:00 Поліцією складений 41 адміністративний протокол і відкрито 33 кримінальні справи. Виявлені факти порушень пов'язані з незаконною агітацією, перешкоджанням здійсненню виборчого права, пошкодженням бюлетенів, підкупом виборців.

нарушения на выборах

16:50 В Харкові поліція перевіряє інформацію про мінування 14 ділянок на території Київського району. Анонімне повідомлення надійшло на лінію 102 о 14:55. На місці працюють слідчо-оперативні групи. Евакуація людей не проводилась.

16:30 Спостерігачі "Опори" зафіксували підвезення виборців на Київщині в с.Тарасівка. Так, на виборчу дільницю привезли близько 15 людей пенсійного віку. За словами місцевих жителів, організатором транспорту стала сільрада.

підвіз виборцівФото: oporaua.org

16:15 В Україні зафіксовано 1225 заяв про порушення на парламентських виборах. Такі дані станом на 15:00 повідомили в прес-службі Нацполіціі. Найбільша кількість випадків спостерігається в Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій областях.

15:46 В Івано-Франківській області жінка намагалася винести бюлетені з дільниці. Після того, як працівники комісії завадили їй це зробити, вона порвала бюлетені і кинула їх в урну для голосування. Як повідомляється на сайті "Опори", поліція доставила виборницю в медустанову для огляду, тому що від неї було чути запах алкоголю.

15:20 Громадянська мережа "Опора" оприлюднила статистику типових порушень виборчого процесу на 12.00. На 6% виборчих дільниць фіксувалися випадки видачі бюлетенів без пред'явлення паспорта. Демонстрували заповнені бюлетені на 1,5% дільниць, робили фото на 0,3%.

порушенняФото: oporaua.org

15:07 Про порушення виборчого права громадян в Лук'янівському СІЗО повідомила омбудсмен Людмила Денисова. В одній з трьох спецділянок установи не вистачало бюлетенів. На іншій члени комісії видавали виборцям бюлетені для голосування в мажоритарному окрузі, виборча адреса яких знаходиться за межами даного округу.

14:30 На ОВО №94 Київської області поліція відкрила кримінальну справу в зв'язку з перешкоджанням здійсненню виборчого права. Члени окружної виборчої комсссіі, не повідомивши представника однієї з партій, замінили членів комісії на одній із дільниць. Раніше партія "Самопоміч" звернулася до ЦВК зі скаргою про плановану підготовку фальсифікацій в 94-му окрузі..

14:20 Голосування без паспортів було зафіксовано і у Вінницькій області. В одному з сіл бюлетені видають "по знайомству". Спостерігачам це пояснили тим, що "якщо в селі менше 500 осіб, то видавати бюлетені можна без паспорта".

нарушенияФото: facebook.com/cn.opora

13:30 В Житомирській області виборці голосують без пред'явлення паспортів. Спостерігачі "Опори" зафіксували найбільшу кількість подібних випадків на ділянках в Новоград-Волинському. Після зауваження спостерігачів члени комісій почали відправляти виборців додому за документами.

13:00 У зв'язку з порушеннями на виборах, поліцією відкрито 10 кримінальних проваджень. Також зафіксовано 838 випадків порушень виборчого процесу. Лідирують за кількістю порушень: Донецька область (128), Дніпропетровська (108), Запорізька (64), Київ (59). Велика їх частина стосується незаконної агітації (214 випадків), підкуп (20), конфліктні ситуації (18).

12:45 В Одеській області спостерігачі "Опори" зафіксували випадок неособистого голосування. Жінка, нібито допомагаючи своєму чоловікові з вадами зору, проголосувала за нього прямо на підвіконні приміщення дільниці. Через 10 хвилин вона прийшла вже з іншим виборцем і поставила за нього позначку в бюлетені не відходячи від столу комісії.

Також в "Опорі" повідомили, що в Хмельницькій області жінка проголосувала без пред'явлення паспорта, а в Рівненській області виборець отримав бюлетень за водійськими правами.

12:25 Під час брифінгу радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк заявив про те, що в поліцію надійшло повідомлення про мінування всіх 14 виборчих дільниць в Торецьку. Евакуація на ДВК не проводилась. Нацполіція здійснює заходи щодо перевірки інформації.

12:00 На сторінці МВС України в Facebook повідомляється, що станом на 11:00 складено 382 протоколи про порушення виборчого процесу. Всі виборчі дільниці в Україні відкрилися.

Нарушения на выборахФото: facebook.com/mvs.gov.ua

11:30 В Миколаївській області правоохоронці затримали озброєних людей біля виборчої дільниці. У одного з них вилучили пістолет. Частина затриманих стверджували, що прийшли голосувати на вибори. Інша частина хлопців заявила, що вони прибули охороняти штаб одного з кандидатів, розташований поруч з ДВК.

11:10 За даними МВС України, з початку голосування до 10:00 21 липня було зареєстровано 218 порушень виборчого процесу. До органів поліції надійшло 67 заяв про незаконну агітацію, 15 - про перешкоджання здійснення виборчого права, 7 - про конфліктні ситуації, 4 - пошкодження майна, 2 - про підкуп ізбіретелей. Як повідомляється на сторінці МВС України в Facebook, на 10:00 дві ділянки в Чернігівській області залишалися закритими.

нарушения

10:25 Про порушення на виборах повідомляє Комітет виборців України. Найпоширенішим є незаконна агітація. Найбільшу кількість незаконних матеріалів у день голосування поширюють партії "Слуга народу", "Опозиційна платформа за Життя", "Опозиційний блок".

9:50 На Київщині спостерігачі ОПОРА зафіксували недостатню кількість урн для бюлетенів і незаконну агітацію. Так, в Білій Церкві (ОВО №90) біля входу на дільницю, були розвішані листівки за кандидата-мажоритарника Д. Киришун.

9:07 За даними громадської організації ОПОРА, на кількох дільницях бюлетені зберігалися не в будівлі комісії, як передбачено законодавством. Так, в 67 окрузі Житомирської області (с. Городище) бюлетені привезли з сусіднього села, а в 168 окрузі на Херсонщині (с.Красне) сейф з бюлетенями зберігався в сільраді, і тільки вранці його перенесли на дільницю для голосування.

8:50 На Дніпропетровщині виборча комісія розпочала роботу раніше встановленого часу. У 37-му окрузі засідання комисси почалося о 06:50, а в 29-окрузі члени комісії не прийняли присягу перед засіданням.

07:15 Як повідомили в Нацполіціі, за вчорашній день тиші перед виборами правоохоронці отримали 570 повідомлень про порушення. За ним відкрили 11 кримінальних проваджень. Найбільша кількість повідомлень було зафіксовано в Київській, Одеській, Дніпропетровській і Запорізькій областях.

Порушення на виборах у Раду 2019: всі подробиці

Порушення на виборах

Голосування в Україні є таємним і добровільним, розголошення волевиявлення виборця незаконно. На виборах заборонена фото та відеофіксація змісту бюлетеня, присутність в кабінці кількох осіб, передача бюлетеня іншим особам, підкуп, заохочення або погрози виборцям. Бюлетені із сторонніми відмітками вважаються недійсними.

Порушення таємниці голосування карається штрафом, адміністративними роботами або обмеженням волі на строк до 2 років. Згідно із законодавством, за підробку або незаконне виготовлення бюлетеня передбачено позбавлення волі на 3-7 років.

Пропозиція виборцю вигоди за відмову від участі у виборах або голосування на користь одного з кандидатів карається обмеженням волі на строк до 3 років.

За порушення таємниці голосування передбачений штрафЗа порушення таємниці голосування передбачений штраф (фото: УНІАН)

Порушення виборчого законодавства були зафіксовані ще до початку голосування, під час передвиборної кампанії. Найбільша кількість виявлених випадків пов'язана з незаконною агітацією, також правоохоронними органами було виявлено понад 300 випадків підкупу виборців.

Для оперативного реагування на порушення виборчого процесу з 15 липня всі органи МВС України були переведені на посилений режим несення служби.

Як голосувати на виборах у Раду

Позачергові парламентські вибори в 2019 році були призначені на 21 липня. Українці можуть проголосувати на виборчих дільницях з 08:00 до 20:00. Для цього необхідно мати при собі паспорт громадянина України, або інший документ, що підтверджує громадянство (закордонний паспорт, дипломатичний або службовий паспорт, тимчасове посвідчення громадянина України, довідка установи виконання покарань або слідчого ізолятора).

Кожному виборцю на виборах в Раду необхідно заповнити два бюлетеня для голосування: в загальнодержавному окрузі (зі списком партій) та одномандатному окрузі (зі списком кандидатів у окрузі проживання виборця).

Голосування проходить на виборчих дільницях за місцем прописки. Тимчасово змінити місце голосування можна було до 15 липня в органах Державного реєстру.

Варто відзначити, що ті українці, які підуть на вибори не за місцем реєстрації, зможуть заповнити тільки один бюлетень (у загальнодержавному багатомандатному окрузі).

Проголосувати можна лише один раз на дільниці, в якій виборця внесено до списку. Бюлетень видається тільки членами комісії під розпис. Громадянин має право один раз замінити бюлетень, якщо при заповненні припустився помилки. Для цього необхідно звернутися до члена виборчої комісії.