ua en ru

Нардепи: силові органи активно беруть участь в рейдерських атаках

Правоохоронні та дозвільні органи, в тому числі, СБУ, МВС, прокуратура, ДАБК, органи ДФС є активними учасниками рейдерських атак, тож керівництво держави має взяти під особистий контроль розслідування кричущих випадків таких атак. Про це йдеться у зверненні на ім'я Антикорупційного прокурора Назара Холодницкого, яке підписали 20 народних депутатів з різних фракцій.

Зокрема, документ підписали Віктор Романюк, Оксана Корчинська, Денис Силантьєв, Михайло Довбенко, Євген Рибчинський, Сергій Рибалка, Андрій Денисенко, Ігор Луценко, Володимир Парасюк, Віктор Галасюк, Михайло Гаврилюк, Олег Купрієнко, Дмитро Лінько, Олексій Ленський, Віктор Вовк, Юрій Чижмарь, Андрій Немировський, Сергій Драюк, Валентин Дідич.

За їх інформацією, до депутатів-членів групи «Депутатський контроль» тільки за останній місяць звернулися представники відразу декількох підприємств, які стали жертвами захоплень. Зокрема, депутат наводить приклад ТОВ «Юніверсал Лоджистік», «яке, починаючи з 2011 року, було атаковано з боку головного рейдера м. Києва Артура Ємельянова, колишнього голови Господарського суду Києва».

«Жахливим є не тільки той факт, що Ємельянов пішов на підвищення і став суддею ВГСУ, але і те, що естафету знищення українського бізнесу перехопила Державна архітектурно-будівельна інспекція, яка зараз є інструментом рейдерської атаки на підприємство», - зазначають депутати.

Іншим постраждалим від неправомірних дій держорганів є ТОВ «Біогазенерго», яке з допомогою європейських інвестицій (кошти ЄБРР) реалізує проект будівництва і експлуатації ТЕС на біомасі в смт. Іванків Київської області.

«Ще на початку травня 2015 році на підприємство почали надходити необґрунтовані запити СБУ з вимогою надати інформацію про господарську діяльність товариства. Пізніше стало відомо, що прокуратурою Києва зареєстровано кримінальне провадження за ознаками кримінального злочину за фактом можливого заволодіння державними коштами», - зазначається у зверненні депутатів.

Не менш викликає є ситуація навколо ТОВ «Часовий салон «Кристал», який був пограбований працівниками прокуратури Печерського району та РВ УМВС в Печерському районі Києва на загальну суму близько 30 млн грн. «Незважаючи на незаперечні докази скоєного злочину, слідство по справі максимально затягується, а обвинувальні акти намагаються розписати на підконтрольних суддів», - йдеться в листі парламентаріїв.

Ще одним прикладом «зухвалості рейдерських атак», за даними в зверненні, є ситуація навколо ТОВ «Агрейн менеджмент», коли відразу на 20 підприємств ГПУ відкриває кримінальну справу, одночасно постановами різних судів накладається арешт на майно. «Це є однозначним свідченням злочинної змови і симбіозу правоохоронних органів і судів», - вважають депутати.

Іншим прикладом є атака Дніпропетровської прокуратури на відомого вітчизняного виробника снеків - групу компаній S. Group. «У грудні 2015 року представники поліції і прокуратури провели незаконні обшуки приміщень групи компаній в Дніпропетровську та Синельниковому. Підставою для обшуку стала справа про нібито ухилення від сплати податків в 2012 році. Однак відомо, що справа була сфабрикована ще в кінці 2013 року по команді з найближчого оточення колишнього президента Януковича, і закрита в 2014 році», - пишуть автори звернення.

За їх словами, відомо, що «S. Group в судовому порядку намагається стягнути заборгованість за поставлений товар за договором поставки у розмірі 110 млн. грн. з мережі супермаркетів «АТБ».

«22 грудня за рішенням Бабушкінського райсуду Дніпропетровська прокуратурою Дніпропетровської області у будівлі Київського апеляційного госпсуду з грубими порушеннями закону був проведений обшук і вилучені оригінали судової справи про стягнення заборгованості. Очевидно грубе втручання в господарський судовий процес на користь «АТБ». Метою системного тиску на групу компаній S. Group, який триває більше двох років, може стати доведення їх до банкрутства з подальшим рейдерським захопленням», - вважають нардепи.

Враховуючи викладені факти, вони звернулися до глави Антикорупційної прокуратури з проханням терміново взяти на контроль ситуацію щодо здійснення "рейдерських атак з боку правоохоронних органів" на зазначені підприємства. Крім того, вони також закликали забезпечити об'єктивне і повне розслідування фактів здійснення корумпованими уповноваженими представниками правоохоронних органів рейдерських атак на суб'єкти господарювання. Аналогічні звернення надіслані Президенту, прем'єру, Генеральному прокурору.

Нардепи: силові органи активно беруть участь в рейдерських атакахНардепи: силові органи активно беруть участь в рейдерських атакахНардепи: силові органи активно беруть участь в рейдерських атакахНардепи: силові органи активно беруть участь в рейдерських атаках