ua en ru

Податковий комітет не підтримав податкову реформу Кабміну

Податковий комітет не підтримав податкову реформу Кабміну Фото: міністр фінансів України Наталія Яресько

Найбільш серйозні зауваження у комітету до спрощеної системи оподаткування

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики не підтримав ухвалення в першому читанні проекту закону України "Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулюванні економічної діяльності в Україні" № 3630, поданий Кабінетом Міністрів України, і не рекомендував його до прийняття, передає кореспондент РБК-Україна.

Нагадаємо, законопроектом пропонується набрання чинності нової редакції ПКУ з 1 квітня 2016 року. При цьому, норми ПКУ щодо ставок податків і зборів, а також визначення окремих елементів податкових баз, безпосередньо пов'язаних з визначенням ставок, пропонується ввести з 1 січня 2016 року.

Зокрема комітет має серйозний обсяг зауважень до зазначеного документа в частині загальних положень нового Кодексу; адміністрування податків; питань трансфертного ціноутворення; податку на прибуток підприємств, податку на доходи фізичних осіб; податку на додану вартість; питань оподаткування податком на додану вартість експортно-імпортних операцій; акцизного податку, екологічного податку; рентної плати за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин.

Також зауваження викликали норми законопроекту щодо рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів та рентної плати за спеціальне використання води; рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин; туристичного збору; збору за місця для паркування транспортних засобів; земельного податку; орендної плати за земельні ділянки; податку на нерухоме майно, відмінне від земділянки; транспортного податку; угод про розподіл продукції, перехідних і кінцевих положень кодексу.

Найбільш серйозні зауваження у членів комітету виникли до норм щодо спрощеної системи оподаткування.

"Зазначені зміни до спрощеної системи оподаткування не підтримуються, оскільки їх прийняття значно погіршить умови діяльності для мікробізнесу та малого бізнесу. Вони не сприяють розвитку бізнесу, а навпаки створюють умови для закриття багатьох малих підприємств і підприємців, містять ризики значного погіршення економічної ситуації в країні та несуть загрозу соціального вибуху", - підкреслює профільний комітет.

Члени комітету наполягають, щоб їх пропозиції до законопроекту були враховані розробниками.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді внести зміни до Податкового кодексу для проведення податкової реформи. Відповідний законопроект №3630 був зареєстрований у парламенті 11 грудня 2015 року.