ua en ru

"Нафтогаз" отримав від "Газпрому" 9 млн доларів за арбітражним рішенням

"Нафтогаз" отримав від "Газпрому" 9 млн доларів за арбітражним рішенням Фото: НАК "Нафтогаз України" (РБК-Україна)

"Газпром" винен "Нафтогазу" 110 млн доларів тільки за невиконання рішення арбітражу

НАК "Нафтогаз Україна" отримав 9 млн доларів коштів російського "Газпрому" в рахунок оплати боргу за арбітражним рішенням. По це повідомляє РБК-Україна з посиланням на повідомлення компанії в Twitter.

"Нафтогаз" отримав від "Газпрому" 9 млн доларів за арбітражним рішенням

Раніше "Нафтогаз" повідомляв про те, що сьогодні, 10 жовтня, "Газпрому" була направлена заява про зарахування переплат за транзит газу в рахунок погашення пені, що нараховується на заборгованість російського монополіста.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж виніс рішення по "транзитному" позову "Нафтогаза" проти "Газпрому", згідно з яким російський газовий монополіст повинен виплатити українській стороні 2,5 млрд доларів компенсації за недопоставлений обсяг транзитного газу. НАК раніше повідомляв, що за кожен день несплати боргу нараховується пеня у розмірі понад 0,5 млн доларів.

Відзначимо, наприкінці вересня головний виконавчий директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко попустив продаж акцій "Північного потоку-2" на аукціоні при несплаті "Газпромом" боргів перед компанією. За словами Вітренка "Газпром" винен "Нафтогазу" 110 млн доларів за невиконання рішення арбітражу. Саме таку суму складає різниця вартості газу, який "Нафтогазу" доводиться купувати на європейському ринку через невиконання "Газпромом" рішення арбітражу про постачання Україні газу за ціною, яка повинна була бути по зміненому у суді контракту.