ua en ru

Україна звинуватила "Газпром" у зниженні тиску газу на вході до ГТС

Україна звинуватила "Газпром" у зниженні тиску газу на вході до ГТС Фото: газотранспортна система України

Таким чином, російська компанія істотно ускладнює виконання своїх же заявок на транспортування газу до Європи

НАК "Нафтогаз України" заявляє про систематичне порушення російською стороною умов транзитного контракту в частині дотримання тиску газу на вході в газотранспортну систему (ГТС) України на обумовленому контрактом рівні. Про це повідомили сьогодні у прес-службі "Нафтогазу".

"Таким чином, зменшуючи тиск на вхідних газовимірювальних станціях, ПАТ "Газпром" суттєво ускладнює виконання власних заявок на транспортування газу до Європи", - йдеться в повідомленні.


Україна звинуватила "Газпром" у зниженні тиску газу на вході до ГТС

Як зазначили в "Нафтогазі", невиконання контрактних положень про тиск газу на пунктах входу в ГТС ставить під загрозу стабільність транзиту замовлених обсягів російського газу європейським споживачам.

Крім того, оператор газотранспортної системи України - ПАТ "Укртрансгаз" - повинен істотно скорегувати технологічні режими транзиту газу, що також призводить до додаткових витрат.

Україна звинуватила "Газпром" у зниженні тиску газу на вході до ГТС

При цьому в "Нафтогазі" нагадали, що "Газпром експорт" (дочірня компанія "Газпрому", - ред.) Ще 23 червня 2014 року відмовився від компенсації українською стороною добових коливань споживання газу в Європі (послуг балансування).

"Випадки падіння тиску в ГТС на російській стороні є технічним викликом, який ставить під загрозу стабільність транзиту російського газу у ЄС", - наголосили в НАК, додавши, що вже звернулися до Єврокомісії про створення моніторингової місії щодо транзиту газу із проханням розглянути це питання.

Україна звинуватила "Газпром" у зниженні тиску газу на вході до ГТС

Як повідомлялося сьогодні, "Укртрансгаз" повністю виконав заявку "Газпрому" на збільшення транзиту газу. Нагадаємо, напередодні "Газпром" попросив Україну збільшити транзит газу через ремонт "Північного потоку".