ua en ru

"Нафтогаз" та ЄБРР провели перші тендери на постачання газу в Україну за кредит банку

"Нафтогаз" та ЄБРР провели перші тендери на постачання газу в Україну за кредит банку Фото: "Нафтогаз"

Переможцями тендерів стали британська та французька компанії

НАК "Нафтогаз України" спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) успішно завершили перші три тендери на постачання газу в Україну з використанням кредитних коштів банку. Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу".

Переможці тендерів, які визначалися за критерієм найнижчої ціни, будуть постачати газ в Україну у грудні-січні. На оплату цих поставок буде використано частину коштів кредиту ЄБРР.

Переможцем за двома тендерами стала компанія Noble Clean Fuels Limited (Велика Британія), третій тендер виграла ENGIE SA (Франція). Обидва переможця є поточними постачальниками газу для "Нафтогазу".

За результатами тендерів середня вартість газу виявилася нижчою за ціну, передбачену діючими умовами з ПАТ "Газпром". Спред (різниця) по відношенню до цін на німецьких газових ринках був лише незначним чином вищий за середньозважений показник закупівель газу "Нафтогазом" за звичайною процедурою і за власні кошти.

Ще один тендер був визнаний таким, що не відбувся, оскільки спред за пропозиціями учасників був суттєво вищим за середньозважений показник закупівель газу "Нафтогазом" за звичайною процедурою і за власні кошти.

Відзначимо, кредитні кошти ЄБРР у розмірі 300 млн долларів призначені для закупівлі близько 1 млрд куб. м газу на західному кордоні України.

Нагадаємо, кабінет міністрів України у 2016 році не буде виділяти дотації НАК "Нафтогаз України".