ua en ru

НАБУ проводить розслідування проти Лещенка за фактами незаконного збагачення

НАБУ проводить розслідування проти Лещенка за фактами незаконного збагачення Фото: Сергій Лещенко (facebook.com zhirnosenko.aleksandr)

Перевірка проводиться за фактом купівлі нардепом квартири у Києві за 300 тисяч доларів

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) розпочало досудове розслідування за фактом можливого незаконного збагачення депутата Верховної ради України Сергія Лещенка. Про це свідчить рішення Солом'янського районного суду Києва, передає видання "Слово і Діло".

Зокрема, детективи НАБУ вивчають придбання парламентарем квартири вартістю 7,5 мільйонів гривень. У НАБУ вважають, що Лещенко, будучи депутатом ВР, отримав 7,55 млн гривень доходу, законність підстав отримання яких не підтверджується доказами. За ці кошти 31 серпня Лещенко придбав квартиру у столиці по вулиці Франка, 11 площею 192 квадратних метра.

У НАБУ наголосили, що у декларації за 2015 рік нардеп зазначив, що отримав дохід у 298 тисяч гривень і задекларував заощадження у 50,70 тис. євро і 102 тис. доларів. Також у документі за наступний рік Лещенко вказав загальний дохід на суму 6,55 млн грн, з яких 3,77 і 2 млн грн є позикою від власниці "Української правди" Олени Притули та Владислава Єндржієвського. Крім того, парламентар задекларував 1,66 млн грн доходу у своєї дружини Анастасії Топольської.

У слідства з'явилися сумніви в законності отримання зазначених коштів. Детектив просив надати доступ до документів Національного агентства з питань запобігання корупції, а саме: до виправлених декларацій нардепа за 2016-2016 роки; акредитованих центрів сертифікації ключів, які надавали Лещенку послуги електронного цифрового підпису, з використанням яких він заповнював і подавав декларації, та IP-адрес, з яких нардеп подав декларації.

Нагадаємо, раніше глава САП Назар Холодницький під час свого виступу у Верховній раді зазначив, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) зареєструвала провадження через квартиру нардепа Сергія Лещенка.