ua en ru

МВФ висунув ряд рекомендацій регулятору українського фондового ринку

МВФ висунув ряд рекомендацій регулятору українського фондового ринку Фото: МВФ

Серед них перехід на самофінансування і розширення доступу до частково закритою інформації

Міжнародний валютний фонд (МВФ) надав рекомендації по збільшенню інституційної та фінансової незалежності Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Про це повідомляє прес-служба комісії з посиланням на звіт фонду.

Звіт з рекомендаціями необхідних в НКЦПФР змінами складений за підсумками роботи місії МВФ в липні цього року. Зокрема, експерти прийшли до висновку, що "НКЦПФР стикається зі значними проблемами, виконуючи свою функцію регулятора ринку цінних паперів України".

За даними звіту, в даний час Нацкомісія не може виконувати свої зобов'язання перед міжнародними партнерами з-за прогалин у її слідчих, правозастосовних повноваженнях, а також повноваження у сфері міжнародного співробітництва. "Наявність цих повноважень є передумовою для отримання статусу сторони Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння (БМВ) IOSCO", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, в першу чергу НКЦПФР необхідно зміцнити свою здатність вести розслідування діяльності будь-яких фізичних або юридичних осіб, отримувати доступ до інформації з обмеженим доступом, надавати допомогу іноземним органам навіть при відсутності порушення законодавства України про цінні папери, а також забезпечити конфіденційність інформації, отриманої на підставі БМВ IOSCO.

Крім того, на думку експертів МВФ, рівень операційної незалежності Накомиссии не відповідає нормі незалежного органу регулювання. У представників фонду також викликали занепокоєння обмеження фінансової самостійності НКЦПФР.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що регулятор фондового ринку України застосує заходи до паперів осіб з санкційного списку.