ua en ru

МІУ пропонує встановити єдиний фіксований автостанційний збір у розмірі 1 грн

МІУ пропонує встановити єдиний фіксований автостанційний збір у розмірі 1 грн ото: Володимир Шульмейстер, перший заступник очільника МІУ

Шульмейстер розповів про європейський підхід при автоперевезеннях

Міністерство інфраструктури України оприлюднило проект наказу "Про внесення змін до порядку регулювання діяльності автостанцій", повідомили у прес-службі МІУ.

Відповідно до проекту, планується знизити автостанційний збір для всіх автостанцій до фіксованої суми в розмірі 1 гривні із квитка. Це зменшить вартість проїзду для пасажирів і істотно підвищить рентабельність перевезень.

"Також це сприятиме розвитку сервісу на автостанціях, оскільки вони будуть змушені пропонувати кращі послуги і боротися за споживача замість того, щоб збирати обов'язкову плату з кожного пасажира для наповнення свого бюджету", - йдеться в повідомленні.

Зараз автостанційний збір включається в ціну квитка і складає 12-15% від його вартості. Теоретично за ці кошти пасажир отримує ряд послуг від автостанції: користування касами, залами очікування, туалетами тощо. Таким чином, споживачі змушені платити за послуги, якими не користалися. Більше того, пасажири не завжди навіть потрапляють на автостанцію, адже з розвитком технологій купують квитки онлайн.

Як зазначили в МІУ, введення фіксованого тарифу у розмірі 1 грн дасть можливість покривати витрати автостанції на надання послуг із друкування квитків там, де пасажир не має можливості скористатися послугами Інтернету, наприклад, у сільській місцевості.

"Сьогодні будь-які зусилля міністерства спрямовані на спрощення умов для ведення бізнесу, створення конкуренції на ринку і підвищення якості та доступності послуг для кожного окремого пасажира. Зі скасуванням автостанційного збору в українців або гостей країни завжди буде вибір, користуватися послугами автостанції чи ні, платити за додаткові блага чи ні. Це європейський підхід, який повинен і буде працювати в Україні", - зазначив перший заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер.

Нагадаємо, в червні Мінінфраструктури представило дорожню карту розвитку автотранспортної галузі на 2015-2017 рр.