ua en ru

Світові ціни на зернові, м'ясо і цукор знизилися, - ФАО

Світові ціни на зернові, м'ясо і цукор в лютому знизилися. Про це повідомляє прес-служба Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Індекс продовольчих цін ФАО впав в лютому до 55-місячного мінімуму, на 1% менше січневого рівня і на 14% нижче показника попереднього року.

"Ціни зменшилися на зернові, м'ясо і в першу чергу - цукор, що компенсує підвищення ціни на молоко і пальмове масло", - йдеться в повідомленні.

Середній показник індексу продовольчих цін ФАО становить 179,4 пункту в лютому, у січні він становив 181,2 пункту, а в лютому минулого року - 208,6 пункту.

Постійне падіння показника - до найнижчого рівня з липня 2010 року - відображає як значні можливості по постачанню, так і слабкість певних національних валют по відношенню до долара, очевидно, триватиме ще тривалий час, сказав експерт ФАО з питань ринку молочних і м'ясних продуктів Майкл Гріффін . "Перша річ, яка виділяться, - прогнозовані сприятливі умови для певних сільськогосподарських культур на 2015 рік. Запаси також значні по більшості зернових культур", - додав він.

Середній показник індексу ФАО на зернові склав 171,7 пункту в лютому і впав порівняно із січнем на 3,2%. Найбільшою мірою це обумовлено хорошими прогнозами на урожай пшениці. Ціни на рис виявилися більш стабільними, адже котирування ароматичних видів рису значно зросли, що частково компенсує падіння цін на інші сорти рису.

Індекс ФАО на цукор в середньому встановився на рівні 207,1 пункту в лютому, що показує зниження на 4,9% порівняно із січнем. Цей показник впав найбільш різко з усіх товарів. Це падіння відображає оптимізм щодо прогнозів виробництва у Бразилії після нещодавніх дощів, а також заяви Індії щодо субсидування експорту з метою підвищення продажу цукру за кордоном.

Індекс ФАО на м'ясо склав у середньому 187,4 пункту в лютому, впавши на 1,4% порівняно із січневим рівнем. Ціни на яловичину і баранину знизилися здебільшого через зміцнення долара по відношенню до бразильського реала і австралійського долара. Ціна свинини зросла вперше за вісім місяців, і обумовлено тим, що Євросоюз ухвалив рішення надати допомогу приватному сектору по зберіганню продукції.

Нагадаємо, у вересні 2014 р. світові ціни на продовольчі товари впали до найнижчого із серпня 2010 року рівня.