ua en ru

МОЗ і постачальник вирішили питання доставки в Україну препаратів для лікування ВІЛ/СНІД

Міністерство охорони здоров'я і переможець тендеру на постачання ліків для пацієнтів з ВІЛ/СНІД ТОВ "Векторфарма" досягли компромісу щодо доставки необхідних препаратів в Україну. Про це після зустрічі представників компанії з міністром охорони здоров'я Олександром Квіташвілі заявив директор ТОВ "Векторфарма" Володимир Молчанов.

За його словами, сторони домовилися, що компанія-виробник поставить у повному обсязі необхідну партію ліків до кінця червня, як це і передбачено початковим варіантом договору.

Нагадаємо, в кінці 2014 р. компанія виграла тендер МОЗ на постачання препаратів для пацієнтів з ВІЛ/СНІД в 2015 р. з відстрочкою поставки на 180 днів (до 26 червня 2015 р.) на загальну суму 52,7 млн. грн. "Із-за різкого зростання курсу долара, суми, яка була перерахована МОЗ як 100% передоплати за ліки, недостатньо для закупівлі препаратів у "РанбаксіЛабораторіз Лімітед" (Індія). Постачальник пішов на всі можливі знижки для постачання ліків в Україну, виготовив всю замовлену раніше партію без передоплати. Сьогодні цей товар упакований і чекає відправки. Але потрібного обсягу валюти для оплати цих ліків у нас не було. Негативна курсова різниця склала 10,2 млн грн", - повідомив Молчанов.

Причиною виниклої проблеми став дефіцит валюти в країні в період з грудня по березень 2014 2015 р. "Ми неодноразово зверталися до банків-контрагентів з заявками на придбання валюти. Однак ці заявки - в тому числі і через жорстких регуляторних заходів Національного банку україни - протягом січня не задовольнялися", - розповів директор "Векторфарма".

У лютому 2015 р. компанія звернулася до МОЗ з пропозицією внести зміни в договір поставки, збільшивши ціну. Проте МОЗ на це не погодився і "Векторфарма" подав на відомство до суду. "Законодавство про тендерні закупівлі прямо вказує на можливість зміни ціни контракту в разі зростання курсу іноземної валюти. Тому ми подали відповідний позов у Господарський суд Києва про внесення змін в договір шляхом збільшення суми контракту на 10,2 млн грн, а також про зміну фактичних строків поставки", - зазначив Молчанов.

Втім, у компанії сподіваються, що МОЗ знайде механізми відшкодування курсової різниці. При цьому поставки ліків припинятися не будуть. "Ми домовилися з виробником, що курсова різниця в розмірі близько 460тыс. Дол. буде оплачена на протяжении180 днів з можливістю подальшої пролонгації", - додав представник "Векторфарма".