ua en ru

Мін'юст супроводжує інтереси України у спорах з інвесторами на 170 млрд грн

Мін'юст супроводжує інтереси України у спорах з інвесторами на 170 млрд грн Фото: Мін'юст України

Сума претензій в цьому році збільшилася у зв'язку з російською агресією

Міністерство юстиції України супроводжує інтереси України в 19 суперечках і 21 претензії на загальну суму близько 170 млрд грн. від іноземних міжнародних інвесторів та інших іноземних осіб до держави Україна. Про це на брифінгу заявив заступник міністра юстиції Антон Янчук, передає кореспондент РБК-Україна.

"Міністерство юстиції здійснює супровід 19 судових спорів за участю України і іноземних інвесторів. А також веде роботу по досудової медіації у 21 претензії до держави Україна. Зараз загальна сума вимог по спорах і по судових справах становить близько 170 млрд грн", - заявив Янчук.

За його словами, сума претензій у поточному році збільшилася у зв'язку з частковою окупацією України та військовою агресією Росії. Також сума претензій збільшилася з-за опору олігархів процесів деолігархізації.

Разом з тим, за словами Янчука, такі претензії пов'язані із зміною курсу долара, оскільки всі іноземні претензії обчислюються в іноземній валюті. А також серед причин такої великої суми претензій Янчук зазначив неналежне функціонування судової системи в Україні.

Заступник міністра зазначив, що в 2014 р. загальна сума претензій до України становила близько 30 млрд грн, в 2013 р. - близько 20 млрд грн.

Нагадаємо, Україна в міжнародних судах вимагає від РФ відшкодування "трильйонних збитків".