ua en ru

Мін'юст просить ЦВК не допускати комуністів до місцевих виборів

Мін'юст просить ЦВК не допускати комуністів до місцевих виборів Фото: глава Мін'юсту Павло Петренко

Міністр Петренко направив відповідний лист до Центрвиборчкому

Міністр юстиції України Павло Петренко направило в Центральну виборчу комісію (ЦВК) офіційний лист, в якому повідомив про невідповідність трьох політичних партій комуністичного спрямування вимогам Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їх пропаганди та символіки" і необхідність вжити заходів щодо недопущення цих політичних сил до участі у місцевих виборах. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Мін'юсту.

У листі повідомляється, що створена згідно з чинним законодавством Комісія з питань дотримання вищезазначеного закону підготувала правові висновки про невідповідність діяльності, найменування та символіки Комуністичної партії України, Комуністичної партії України (оновленої) і Комуністичної партії робітників і селян вимогам закону.

"Враховуючи наведене та враховуючи положення частини 5 статті третьої Закону про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їх пропаганди і символіки, просимо вжити вичерпних заходів щодо недопущення участі у місцевих виборах у якості суб'єктів виборчого процесу зазначених політичних партій та їх обласних, міських, районних організацій або інших структурних утворень", - йдеться в листі.

Мін'юст також просить опублікувати на офіційному сайті ЦВК рішення Міністерства юстиції про невідповідність цих партій зазначеного закону та поінформувати про це рішення територіальні виборчі комісії.

Нагадаємо, 9 квітня 2015 року Верховна Рада прийняла Закон України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їх пропаганди та символіки".

24 липня міністр юстиції України Павло Петренко підписав рішення про заборону всім комуністичним партіям брати участь у виборчих процесах в країні.

Пізніше лідер КПУ Петро Симоненко заявив, що його партія все одно має намір брати участь у виборах.

Зазначимо, що місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня 2015 р.