ua en ru

Мінськ 22-й день виходить на протест: затримання і БТРи біля палацу Лукашенка

Мінськ 22-й день виходить на протест: затримання і БТРи біля палацу Лукашенка Фото: протести в Мінську (МАЯ КРАІНА БЕЛАРУСЬ)
Автор: РБК-Украина

У неділю, 30 серпня, у центрі Мінська білоруси збираються на акцію протесту. Відзначимо, сьогодні президент Білорусі Олександр Лукашенко святкує 66-річчя.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Акцію протесту проводить опозиція. Вона повинна стартувати о 14:00 за місцевим часом.

Раніше стало відомо, що до Будинку уряду на площі Незалежності стягнули значну кількість солдатів внутрішніх військ і омонівців. Зокрема, вулиця Радянська, прилегла до будівлі уряду, заставлена ​​вантажними машинами для перевезення особового складу, автозаками, водометами та іншою спеціальною технікою для розгону демонстрантів.

Фото: центр Мінська

Крім того, на вулиці стоять кілька карет швидкої допомоги.

Дівчата в національних костюмах принесли гарбуз до Будинку уряду

Вранці у мінського Головпоштамту зібралася група дівчат у національних костюмах і з гарбузами в руках, пише видання Onliner.

Мінськ 22-й день виходить на протест: затримання і БТРи біля палацу Лукашенка

Так, дівчата хотіли пройти до Будинку уряду, однак їх не пустили через огорожу.

"Є така білоруська народна традиція. Коли дівчина відмовляла хлопцю, вона викочувала йому гарбуза, і це було великою образою... Тому ми вирішили викотити гарбуза для самого небажаного хлопця, навіть дідуся", - розповіла одна з дівчат.

У певний момент до активісток під'їхав синій мікроавтобус без номерів, проте нікого не затримували.

У центр Мінська їдуть БТР

Tut.by повідомляє, що в центр Мінська їдуть БТР.

Також видання зазначає, що в Мінську правоохоронці встановили огорожу на площі Незалежності.

У Мінську почалися затримання

У центрі Мінська на проспекті Незалежності відбулася сутичка силовиків з активістами. Відомо про затримання мінімум однією людини.

"Мінськ. Сутичка з силовиками на проспекті Незалежності. Люди в чорному забрали у протестувальників довгий прапор і затримали мінімум одну людину", - пише видання.

Крім того, Telegram-канал NEXTA Live інформує, що закриті станції метро "Площа Перемоги", "Жовтнева", "Купаловська", а також "Площа Леніна".

"Карателі повністю заблокували площу Незалежності, а також почали перекривати своїми тілами Міський Вал", - пише канал.

На проспекті Незалежності почалися зіткнення

NEXTA Live повідомляє, що почалися зіткнення білорусів і силовиків на Проспекті Незалежності.

Зазначено, що кілька тисяч людей заблоковано ОМОНом на проспекті незалежності на ділянці від КДБ до вулиці Леніна.

Затримання почалися також у Жодіно

NEXTA Live інформує, що в Жодіно почалися затримання. Люди кричать на міліцію: "Фашисти!".

Крім того, багато людей зібралося у Барановичах. Однак головна площа оточена, тому люди зібралися на ґанку кінотеатру "Жовтень". Активісти скандують "Батька, йди!".

У Бресті зібралося дуже багато людей, але їм заважають силовики.

Акції протесту проходять також у Гомелі, Гродно, Могильові, Полоцьку, Вітебську.

Перебої з інтернетом у Мінську

У Мінську спостерігаються перебої в роботі мобільного інтернету. Проблеми в роботі інтернету виникають у користувачів декількох мобільних операторів. Так, на серйозні проблеми в роботі інтернету скаржаться користувачі операторів МТС і Life. Перебої почалися після 15:00. Самі оператори поки не коментують ситуацію.

Біля стели в Мінську зібралося до 100 тисяч осіб

Біля стели "Мінськ - місто-герой", за даними NEXTA, зібралося щонайменше 100 тисяч людей.

На акції у Мінську затримали вже 125 осіб

Міністерство внутрішніх справ Білорусі інформує, що на акції протесту в Мінську затримали вже 125 осіб. Такі дані через дві години проведення акції, повідомляють РІА Новини.

"Станом на 16.00 в Мінську затримані 125 громадян, щодо яких розпочато адміністративний процес за участь в несанкціонованих масових заходах", - зазначила прес-секретар білоруського міністерства.

Вона додала, що правоохоронці вжили необхідних заходів для підтримання порядку і забезпечення громадської безпеки.

"Задіяна спеціальна техніка і спецзасоби по призначенню", - заявила представник МВС республіки.

"Радіо Свобода" також повідомляє про затримання активістів, проте, за даними видання, учасники протесту намагаються цьому протистояти і відбивати затриманих.

"Демонстранти перекривають дорогу машинам ОМОНу", - пише видання.

Інтернет у столиці Білорусі пропав на вимогу влади

Оператор зв'язку в Білорусії А1 заявив, що за розпорядженням державних органів знизив у Мінську пропускну здатність мобільного інтернету.

"Виконання вимоги веде до погіршення якості сервісу передачі даних або тимчасової недоступності. Про відновлення коректного доступу буде повідомлено, як тільки це стане можливим", - заявив мобільний оператор.

По Мінську пересуваються БМП

Очевидці зафіксували пересування бойових машин піхоти вулицями білоруської столиці. В мережі оприлюднили відповідні відео.

Крім того, Telegram-канал NEXTA Live інформує, що колона БМП висунулася з Уруччя (імовірно з 120 омбр) у центр міста.

Протестуючі підійшли до резиденції Лукашенка

Протестуючі підійшли до резиденції президента Білорусі Олександра Лукашенка. Так, правоохоронці підняли щити, а активісти скандують "Трибунал".

До силовиків біля палацу Незалежності впритул підійшли десятки тисяч протестувальників.

Резиденцію Лукашенка охороняють військові на БТР з кулеметами

"Інтерфакс-Захід" з посиланням на очевидців пише, що на територію Палацу Незалежності, де знаходиться резиденція президента Білорусі Олександра Лукашенка, до вже наявних двом бронетранспортерів підійшла колона ще з п'яти БТР. На броні - військовослужбовці з крупнокаліберними кулеметами.

При цьому на даху палацу помічені озброєні люди, ймовірно снайпери.

У МВС заявили про затримання 3 протестувальників за напад на авто міліції

У Міністерстві внутрішніх справ повідомляють, що в Мінську затримали трьох учасників акції протесту за напад на службовий автомобіль міліції. У МВС заявили, що на автомобіль накинулася юрба людей і пошкодила його, написала прес-секретар МВС Білорусі у своєму Telegram-каналі.

"Спецтранспорт і співробітники, що знаходилися в ньому, забезпечували охорону громадського порядку... за допомогою підручних предметів зловмисники розбили лобове скло, а також пошкодили бічні частини машини. Зараз три людини затримані і доставлені до Ленінського РУВС столиці", - зазначено в повідомленні.

Серед затриманих - тренер з футболу, 1986 року народження; учасник фанатського руху відомого футбольного клубу, 1993 року народження та раніше судимий громадянин 1978 року народження. У відомстві заявляють, що всі затримані раніше неодноразово притягувалися до адміністративної відповідальності.

Лукашенко знову вийшов з резиденції з автоматом

Прес-секретар білоруського президента, у відповідь на питання російського видання "РИА Новости" щодо місця перебування Лукашенка, надіслав фотографію, на якій він з автоматом в руках стоїть на фоні своєї резиденції.

Мінськ 22-й день виходить на протест: затримання і БТРи біля палацу Лукашенка