ua en ru

Міносвіти готує реформу професійно-технічної освіти

Міністерство освіти і науки України готує реформу професійно-технічних навчальних закладів. Про це на брифінгу заявив міністр освіти і науки України Сергій Квіт, передає кореспондент РБК-Україна.

"Міністерство освіти і науки підготувало проект закону України "Про внесення змін до законодавчих актів щодо професійно-технічної освіти", - заявив він.

Він зазначив, що реформа професійно-технічної освіти передбачена раніше прийнятим законом "Про вищу освіту" та Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади:

"Раніше у нас було 802 вузів. Але після прийняття відповідного закону в минулому році про реформування системи закладів вищої освіти, у нас залишилося 317 вузів. Куди ж поділися кілька сотень установ освіти? Фактично вони перемістилися в іншу категорію - "технічна освіта". Сьогодні в Україні близько 1200 таких установ професійно-технічної освіти. Це ціла система профтехучилищ та коледжів, які надають технічну освіту. Більшість із них створювалися ще в радянський час, були прив'язані до конкретних підприємствам, яких уже немає... Тому багато з них не відповідають сучасним вимогам ринку праці, багато з таких установ мало укомплектовані... Якщо в середньому в 1 ПТНЗ навчається 400 осіб, то з 940 таких установ 282 - малоукомлектовані - до 200 учнів. Є потреба не просто в оптимізації цієї мережі профтехустанов. Необхідно перетворити їх у відповідності з сучасними умовами, запитом на конкретні спеціальності, враховуючи нові тенденції", - додав він.

Він підкреслив, що Україна використовує досвід Голландії, де створені багатопрофільні центри освіти, які об'єднують близько 10 тис. учнів:

"Від вузько профільних і малочисельних установ голландці перейшли до багатопрофільних центрів професійно-технічної освіти", - сказав він.

За його словами, в проекті закону передбачено право на обласному рівні визначати майбутнє профтехустанов:

"Залежно від спрямованості розвитку тієї чи іншої галузі, враховуючи, що деякі області більше сільськогосподарські, інші - промислові, буде визначатися спрямованість таких установ... Це не говорить про те, що ПТУ і коледжів будуть масово закриватися. Спеціальні поради на обласному рівні будуть приймати рішення... Щоб у перспективі на базі 1200 таких установ, які існують сьогодні, були створені кілька десятків сучасних профільних центрів технічної освіти, що відповідають новим викликам і потреб ринку праці".

За прогнозами міністра, Верховна Рада України прийме цей закон навесні поточного року, щоб протягом літа розпочати реформу.

Нагадаємо, раніше Квіт анонсував позбавлення ліцензії декількох десятків вузів до кінця 2015 р.