ua en ru

Міноборони РФ підробило фотографії українських "Буків", - доповідь Bellingcat

Міноборони РФ підробило фотографії українських "Буків", - доповідь Bellingcat Фото: Boeing зазнав аварії в липні 2014 р

Проведено аналіз фотографій

Співробітники сайту журналістських розслідувань Bellingcat проаналізували фотографії, представлені російським міністерством оборони 21 липня 2014 на прес-конференції, присвяченій аварії Boeing авіакомпанії Malaysian Airlines 17 липня 2014 року, і прийшли до висновку, що "дати супутникових знімків були сфальсифіковані, а самі фотографії були змінені за допомогою Adobe Photoshop CS5". Про це йдеться в опублікованій 31 травня доповіді.

Bellingcat стверджує, що ці знімки, які Міноборони датує 14-м і 17-м липня 2014 року, насправді були зроблені в червні того ж року. До цього висновку дослідники прийшли, порівнявши російські зображення з даними Google Earth.

Крім того, у доповіді говориться, що зображення були відредаговані цифровим чином, щоб продемонструвати, що Boeing в момент катастрофи знаходився в зоні поразки українських "Буків".

У доповіді Bellingcat йдеться, що раніше були спростовані інші твердження російської сторони, зокрема, про те, що звичайний маршрут лайнера був змінений у день катастрофи.

Крім того, як зазначає Bellingcat, була спростована версія про те, що в повітряному просторі в момент катастрофи Boeing знаходився якийсь літаючий об'єкт, відображений на радарі. У Міноборони Росії припускали, що це міг бути Су-25 українських ВПС. Експерти, опитані нідерландською громадської мовною організацією NOS, вважають, що на радарі видно великий уламок зруйнованого пасажирського лайнера.

Нагадаємо, команда Bellingcat 17 лютого оприлюднила свій звіт з доказами обстрілу з території Російської Федерації українських сил антитерористичної операції на Донбасі.