ua en ru

Мінмолоді пропонує позбавити державу впливу на правила спортивних змагань

Мінмолоді пропонує позбавити державу впливу на правила спортивних змагань Фото: міністр молоді та спорту Ігор Жданов

Ексклюзивне право отримає всеукраїнська спортивна федерація

Міністерство молоді та спорту України пропонує позбавити себе права затвердження правил проведення спортивних змагань і передати такі повноваження всеукраїнським спортивним федераціям. Про це сьогодні повідомив міністр молоді та спорту Ігор Жданов в ході засідання профільного парламентського комітету у вівторок в Києві, представляючи зміни в проект закону про внесення змін до статті 40 Закону України "Про фізичну культуру і спорт" (щодо скорочення контролюючих функцій державних органів) № 2568, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні Міністерство молоді та спорту затверджує правила спортивних змагань, які суперечать їх національним законодавством, передбачає втручання в діяльність громадських організацій, є національними федераціями. Так, є, наприклад, кілька резолюцій Генеральної асамблеї ООН, які були прийняті на 69-й черговій асамблеї про незалежності та автономії спорту, тому спрощення правил спортивних змагань національними федераціями або міжнародними федераціями, якщо такі відсутні національні, забезпечить невтручання державних органів у діяльність громадських об'єднань, зокрема, спортивних федерацій та приведення нормативно-правових актів у сфері фізичної культури і спорту зі стандартами, певними олімпійських актів, міжнародних актів фізичного виховання і спорту, спортивних актів Європи", - зазначив Жданов.

Згідно із законопроектом, передбачається, що спортивні змагання на території України будуть проводитися за правилами, які використовуються міжнародної спортивною федерацією з виду спорту, визнаному в Україні. Виключне право на переклад і тиражування цих правил державною мовою, їх офіційний коментар має всеукраїнська спортивна федерація, яка є членом зазначеної міжнародної спортивної федерації. У разі відсутності міжнародної спортивної федерації з виду спорту, визнаного в Україні, спортивні змагання на території України будуть проводитися за правилами всеукраїнської спортивної федерації з виду спорту, визнаному в Україні. Зараз же обов'язковою умовою є твердження правил спортивних змагань, розроблених всеукраїнської федерацією з виду спорту, Міністерством молоді та спорту.

Нагадаємо, відповідний законопроект №2568 сьогодні був включений до порядку денного Верховної Ради 8-го скликання.

Раніше повідомлялося, що Мінмолоді та спорту проводить інвентаризацію об'єктів і аудит на предмет корупційних схем.