ua en ru

Мінкульт буде адаптувати стандарти ЄС за 25 напрямами

Мінкульт буде адаптувати стандарти ЄС за 25 напрямами Міністр культури України В'ячеслав Кириленко

Міністерство культури України буде проводити заходи по 25 напрямками в ході імплементації угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Про це повідомив заступник міністра культури з питань європейської інтеграції Андрій Вітренко, передає прес-служби Кабміну.

Відповідний план заходів на період до 2017 р. був затверджений 24 березня наказом віце-прем'єр-міністра - міністра культури В'ячеслава Кириленка. У новій редакції плану додані індикатори виконання.

Так, в напрямку "Забезпечення презентації української культури шляхом участі в програмах і проектах ЄС" в цьому році будуть оброблені можливості сприяння розвитку вітчизняної кінематографії та її просування за кордоном; у напрямку "Просування національного культурного продукту в європейський простір" передбачена організація національних павільйонів на провідних європейських кінофестивалях, підтримка проведення міжнародних кінофестивалів на території України - Одеського МКФ, Київського МКФ "Молодість", фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, фестивалю німого кіно та сучасної музики "Німі ночі". Також буде запроваджено фінансування на конкурсній основі для участі українських митців у проектах за кордоном.

В рамках європейської культурної політики буде вивчено досвід роботи національних культурних інституцій в організації EUNIC, можливості участі у програмі ЄС "Креативна Європа" без сплати внеску та створення національного представництва програми; приєднання до Європейського фонду підтримки кіно Евримаж.

Програмою передбачено реформування державного управління у сфері культури, на що буде залучена технічна допомога Євросоюзу, а також сприяння обмінам і дослідженнями між культурними інституціями України і країн ЄС. Протягом терміну дії Програми буде надаватися сприяння прямим контактам між навчальними закладами, установами, організаціями, музеями, установами музейного типу, науково-дослідними установами у сфері культури, охорони культурної спадщини, а також архівними установами України та держав-членів ЄС.

В рамках співпраці з ЄС буде прийнята Стратегія розвитку сфери культури до 2025 р. і оновлена база двосторонніх договорів з країнами ЄС у сфері культури.

У сфері збереження національної спадщини будуть створені національні переліки нематеріальної спадщини і прийнятий відповідний закон; надаватиметься сприяння дослідженню усних традицій, виконавських мистецтв, звичаїв, обрядів, свят, ремесел тощо.

Нагадаємо, раніше в Мінкульті України заборонили своїм працівникам користуватись російської електронною поштою.