ua en ru

Міненерго фінансує терористів, закуповуючи вугілля у сумнівної шахти, - депутат Донецької облради

ПАТ "Центренерго", що підпорядковується Міністерству енергетики та вугільної промисловості, купило близько 300-350 тис. тонн вугілля у торезької "Шахти ім. Кисельова", яка фактично знаходиться в стадії ліквідації, а за документами вважається підприємством, зареєстрованим у невизнаній "Донецької народній республіці". Про це написав на своїй сторінці в соцмережі Facebook депутат Донецької обласної ради, екс-директор ДП "Торезантрацит" Віталій Карпачов.

За його словами, при цьому "Центренерго" вже уклало з нею договір про поставку на його склади ще 1,2 млн. т антрациту.

Карпачов зазначає, що підприємство, підконтрольне та підзвітне Міненерго фактично закуповує вугілля в компанії, яка апріорі не видобуває антрацит і з 1990-х рр. перебуває в занепаді, а спроби врятувати підприємство не увінчалися успіхом. У 2010 р. шахту було вирішено ліквідувати. В 2012 р. вона була внесена в перелік підприємств, які претендували на приватизацію.

"Якщо б знайшлися інвестори, може, доля підприємства була б іншою. На жаль, охочих не виявилося. Але 15.05.13 р. на підставі вищезазначеного розпорядження №912-р Міністерство видало наказ №245 про реорганізацію ДП "Торезантрацит" шляхом виділення з нього шахти ім. Кисельова і створення на її базі нового державного підприємства "Шахта ім. Кисельова". Але реорганізація вугільного об'єднання можливе тільки на підставі рішення Кабміну (не міністерства!), який повинен був якщо не скасувати розпорядження №912, то хоча б прийняти необхідне в такому разі розпорядження про реорганізацію самого "Торезантрацита", - пише депутат.

Далі, 20.01.14 р. на підставі наказу №245 міністерство видало наступний - №41, яким затвердив статут ДП "Шахта ім. Кисельова", а 24.01.14 р. провів державну реєстрацію ДП. "06.06.14 р. територіальне управління по Донецької області видало ДП, розташованому за адресою: Торез, вул. Севастопольська, 12, ліцензію на видобуток вугілля, - ред.) №1495.14.14 на п'ять років. 21.01.15 р. наказом №09-міністр Демчишин призначив В. Середина в. о. керівника "шахти", - описує ситуацію Карпачов.

Після цього, зазначає депутат, ДП було внесено до "Переліку суб'єктів господарювання, яким надано право на ввезення/вивезення вугільної продукції виключно залізничним транспортом через лінію розмежування в районі проведення АТО". "ДП але не є вугледобувним підприємством і не може ним бути за визначенням - ні виробничих потужностей і техніки! Тоді яку продукцію воно постачає на підприємства, розташовані на підконтрольній території Україні? Чи законні ці поставки? І ще один нюанс. "Шахта" зареєстрована за адресою: 01032, Київ, вул. Толстого, 59. Але об'єднання "Торезантрацит", технічною одиницею якого вона є, - ні! Знову нестиковка. Невже міністр не в курсі такої пікантної "реінкарнації"? І останнє. Закупівля антрациту у даній "шахти" - це пряме фінансування терористів", - резюмує Карпачов.

Міненерго фінансує терористів, закуповуючи вугілля у сумнівної шахти, - депутат Донецької облради

Міненерго фінансує терористів, закуповуючи вугілля у сумнівної шахти, - депутат Донецької облради

Міненерго фінансує терористів, закуповуючи вугілля у сумнівної шахти, - депутат Донецької облради