ua en ru

МінАП планує приватизувати 254 держпідприємства в галузі

МінАП планує приватизувати 254 держпідприємства в галузі Глава МінАП Олексій Павленко

Міністр Павленко відвідав слухання у профільному комітеті Ради

Державні сільськогосподарські підприємства сфери управління Мінагрополітики давно вилучені з реальної економіки і на сьогодні є фактором стримування розвитку галузі та залучення інвестицій. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко під час слухань у профільному комітеті Верховної Ради, повідомили у прес-службі МінАП.

Відповідно до законодавства, заборонено приватизацію 177 підприємств, підпорядкованих Мінагрополітики. Як зазначили в МінАП, переважна більшість з них являють собою залишки зруйнованих адміністративних будівель і землю, яка або давно продана на тіньовому ринку, або не використовується взагалі, наприклад, Одеське держпідприємство по племінній справі у тваринництві, радгосп-завод "Мукачівський", Первомайський державний науково-інженерний центр з проблем ресурсо- та енергозбереження.

"Висновок очевидний: від держпідприємств практично нічого не залишилося. Їх стан жахливий, а між собою вони конкурують тільки сумами боргів. Фінансовий результат усіх великих і середніх підприємств АПК різних форм власності, включаючи державну, за попередні два роки катастрофічно обвалився", - сказав Павленко.

За його словами, сьогодні держава об'єктивно не здатна відновити хоча б кілька з них. Водночас, забороняючи їхню приватизацію, вона перешкоджає приватним інвесторам, які мають і гроші, і бажання розвивати в Україні аграрний бізнес.

У зв'язку із цим Мінагрополітики ініціює масштабну приватизацію. Першим кроком має стати роздержавлення 254 підприємств. З них 101 планується приватизувати через паї - більше 10 тис. членів трудових колективів отримають земельні паї. Інші будуть реорганізовані в 10 підприємств і надалі також приватизовані.

"Сьогодні приватизація - єдиний вихід із ситуації. Місія міністерства - формувати політику, сприяти розвитку агросектору, а не заробляти на корупційних схемах", - сказав Павленко.

Нагадаємо, глава МінАП пообіцяв не приватизовувати "Аграрний фонд".