ua en ru

МЗС України закликало негайно звільнити Сенцова і Кольченка

МЗС України закликало негайно звільнити Сенцова і Кольченка Фото: Олександр Кольченко та Олег Сенцов

Міністерство закликав світову громадськість чинити тиск на Росію з метою звільнення українців

Міністерство закордонних справ України вимагає від Російської Федерації негайно звільнити громадян України Олега Сенцова і Олександра Кольченко, які сьогодні були засуджені до 20 і 10 років колонії суворого режиму відповідно. Про це йдеться в повідомленні прес-служби зовнішньополітичного відомства.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з протиправною і антигуманним рішенням влади Російської Федерації засудити громадян України Олега Сенцова і Олександра Кольченка до 20 і 10 років ув'язнення відповідно, які були незаконно арештовані в травні 2014 року російськими окупантами і безпідставно звинувачені в причетності до терористичної діяльності", - сказано в повідомленні.

У відомстві підкреслили, що Олег Сенцов, Олександр Кольченко, а також інші громадяни України, які зараз незаконно перебувають на території Росії, "є політичними заручниками і безневинними жертвами агресії РФ проти України".

"Неправомірне судове рішення, яке засноване на сфабрикованих матеріалах слідства, одержаних, у тому числі внаслідок застосування до українських громадян психологічного тиску і фізичних тортур, стало остаточним підтвердженням політичної заангажованості судової системи Російської Федерації. Виконуючи політичне замовлення влади Кремля, суд повністю знехтував законом, проігнорувавши, зокрема, надані захистом українських громадян докази про їх непричетність до інкримінованих дій. Такий вирок свідчить про відхід Російської Федерації від принципу неупередженості слідчого процесу і дотримання універсальних норм в області прав людини. Вимагаємо від російської сторони припинити судовий фарс, який заради амбіцій російського керівництва калічить людські долі, і негайно звільнити Олега Сенцова і Олександра Кольченка, а також всіх інших політичних заручників", - підкреслили в МЗС.

Міністерство закордонних справ України також закликав світове співтовариство "публічно засудити це цинічний злочин проти основоположних прав людини і посилити політичний та дипломатичний тиск на Російську Федерацію з метою звільнення всіх громадян України, які продовжують незаконно перебуває на території РФ".

Відзначимо, раніше сьогодні Президент України Петро Порошенко прогнозує лаву підсудних приговорившим Олега Сенцова.