ua en ru

МЗС РФ не впевнений, що саміт "Східного партнерства" не направлений проти Росії

МЗС РФ не впевнений, що саміт "Східного партнерства" не направлений проти Росії Фото: міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров

Також у Росії вважають, що було втрачено шанс уникнути розколу континенту

Міністерство закордонних справ (МЗС) Російської Федерації сумнівається, що саміт "Східного партнерства" в Ризі не спрямований проти Російської Федерації. Це випливає з заяви Мзс Росії за підсумками саміту в Ризі.

"У Міністерстві закордонних справ Російської Федерації уважно спостерігали за ходом підготовки і проведенням завершилася в Ризі зустрічі на вищому рівні в рамках політики ЄС "Східне партнерство" (СП). Її підсумки будуть ґрунтовно проаналізовано під кутом зору дотримання давалися представниками керівництва Єврокомісії запевненнями щодо того, що це партнерство не спрямований проти інтересів Росії", - йдеться в заяві.

Комментарий Департамента информации и печати МИД России о некоторых итогах Рижского саммита «Восточное партнерство»В М...

Posted by МИД России on 22 Май 2015 г.

МЗС назвав "Східне партнерство" суперечили заідеологізованим проектом, на реалізацію якого "чинять негативний вплив окремі країни-члени ЄС з їх історичними антиросійськими комплексами".

У відомстві підкреслили, що в Ризі "під тиском нагальних завдань окремих учасників була втрачена ще одна можливість зробити крок до подолання поглиблення розколу континенту".

"Наголошуємо, що ЄС в черговий раз пробурчав свою неадекватну позицію по Криму. Деяким керівникам країн-членів Євросоюзу і представникам Брюсселя ще доведеться навчитися поважати вільний вибір і волю народу, про який в інших контекстах вони так люблять розмірковувати", - йдеться в заяві.

При цьому в заяві Росія була названа "невід'ємною частиною європейської цивілізації".

"Звернули на себе увагу і спроби шукати всі біди "Східного партнерства" і причини розбіжностей у підходах до цього проекту між різними країнами, в тому числі членами ЄС, в "підступах" Москви", - заявили в міністерстві.

Нагадаємо, під час відкриття саміту в Ризі голова Європейської ради Дональд Туск підкреслив, що проект ЄС щодо інтеграції з країнами колишнього СРСР "Східне партнерство" не направлений проти Росії.

За підсумками саміту його учасниками була підписана декларація. У документі згадується і анексія Криму, проте в декларації міститься засудження анексії Криму тільки з боку Європейського союзу.