ua en ru

МЗС: для розслідування катастрофи Boeing можуть створити "гібридний трибунал"

МЗС: для розслідування катастрофи Boeing можуть створити "гібридний трибунал" фото: Олена Зеркаль

Разом з тим, в МЗС заявили, що такий формат трибуналу не дозволить вирішити питання, як притягнути РФ до відповідальності

Для розслідування катастрофи малайзійського Boeing (Боїнг 777) на Донбасі можуть створити "гібридний трибунал". Про це в ході брифінгу повідомила заступник міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Олена Зеркаль, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми запропонували як один із варіантів передати можливість юрисдикції по пошуку винних до однієї з країн цієі Joint investigation group (Україна, Малайзія, Нідерланди, Австралія, Бельгія, - ред.). Зараз іде обговорення ще одного варіанту, такого, як створення гібридного трибуналу", - сказала Зеркаль.

Разом з тим, за її словами, такий формат трибуналу не дозволить вирішити питання, як притягнути Росію до відповідальності, бо вона не буде зобов'язана співпрацювати з трибуналом, якщо такий не створений за рішенням Радбезу.

Вона додала, що на сьогодні є декілька варіантів проведення формату розслідування.

Також Зеркаль спростувала можливість реалізаціі механізму міжнародного кримінального суду, який пропонує Росія, оскільки, ні Росія, ні Україна, ні Малайзія не є сторонами міжнародного кримінального суду.

Також Зеркаль додала, що якщо не буде створено гібридного трибуналу, Україна передасть юрисдикцію щодо громадян України в іншу країну, що здійснюватиме правосуддя, наприклад, у Нідерланди.

Нагадаємо, голова урядової комісії з розслідування причин авіакатастрофи Boeing Геннадій Зубко заявив, що завершення розслідування катастрофи Boeing очікується в лютому 2016 р.