ua en ru

У МЗС пояснили затримку у поданні позовів проти РФ

У МЗС пояснили затримку у поданні позовів проти РФ Фото: Олена Зеркаль

При подачі позовів до Російської Федерації (РФ) в міжнародні суди Україна буде опиратись на міжнародні конвенції і міжурядову угоду

Затримка у поданні позовів проти Російської Федерації (РФ) пов'язана з тим, що Україна обмежена в діях нормами багатосторонніх і двосторонніх угод, які є обов'язковими як для України, так і для Росії. Про це заявила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, передає ZN.

Так, вона пояснила, що при подачі позовів до Російської Федерації (РФ) в міжнародні суди Україна буде опиратись на міжнародні конвенції і міжурядову угоду.

Проаналізувавши наявні міжнародні угоди, офіційний Київ визначив кілька договорів, на основі яких може захистити свої права.

Зокрема, це Конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, Конвенція про боротьбу з фінансуванням тероризму, Конвенція ООН з морського права, а також українсько-російська міжурядова угода про заохочення та взаємний захист інвестицій.

"З точки зору підготовки і проходження всіх передбачених стадій досудових процедур, Конвенція по боротьбі з фінансуванням тероризму найбільш складна. У нас вже відбулися три раунди переговорів за цією угодою, де ми обговорювали і Волноваху, Маріуполь, Краматорськ, і рейс MH17, і багато іншіх фактів", - розповіла Зеркаль.

"Що стосується питання расової дискримінації, то в питанні підготовки Україна сильно залежить від даних, які надають неурядові організації, що працюють по Криму", - додала вона.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко заявив, що в найближчі два тижні Україна подасть позови в міжнародні суди у зв'язку з анексією Криму.

"За останні дні зроблено кілька ключових і проривних речей. Ми очікуємо найближчим часом місію ПАРЄ з перевірки дотримання прав людини в Криму, в тому числі представників кримсько-татарського народу", - заявив він.

Раніше Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд 25 січня оголосив про початок роботи делегації в Криму, яка оцінить ситуацію з правами людини на півострові.