ua en ru

МЗС направив до РФ ноту протесту проти рішення суду у справі Савченко

МЗС направив до РФ ноту протесту проти рішення суду у справі Савченко Фото: Надія Савченко

Українська дипломатія обурена умисним затягуванням судового процесу в Росії

Міністерство закордонних справ України висловило категоричний протест у зв'язку з відмовою Ростовського обласного суду перенести в Москву розгляд справи народного депутата України та члена постійної делегації України в ПАРЄ Надії Савченко, яка незаконно утримується в Росії. Про це йдеться в заяві українського зовнішньополітичного відомства, повідомили в департаменті політики та комунікацій МЗС.

"Розцінюємо це рішення, а також умисне затягування судового процесу як чергове свідчення триваючого правового свавілля і беззаконня з боку Росії, яке супроводжується вигаданими приводами для її утримання", - йдеться в заяві.

У МЗС знову звернули увагу на неприйнятність грубого порушення російською стороною загальновизнаних імунітетів Надії Савченко як члена ПАРЄ та народного депутата України. При цьому українські дипломати зажадали від влади РФ негайно звільнити Савченко та інших незаконно утримуваних громадян на території РФ, а також забезпечити повне виконання своїх зобов'язань за міжнародним правом.

"Закликаємо міжнародне співтовариство продовжити тиск на російську сторону з метою повернення Надії Савченко на Батьківщину і припинення порушення основоположних прав людини по відношенню до інших незаконно утримуваних політв'язнів на території Росії", - йдеться в заяві.

Крім того, українська сторона надіслала до МЗС РФ ноту протесту у зв'язку з ухваленням такого заангажованого судового рішення.

Нагадаємо, сьогодні Ростовської обласний суд (РФ) відмовився змінювати підсудність справи української льотчиці і народного депутата Надії Савченко, залишивши її в Донецькому міському суді (Ростовська обл.).