ua en ru

Міжнародні компанії розробили план реформ "Нафтогазу"

Міжнародні компанії розробили план реформ "Нафтогазу" Фото: НАК "Нафтогаз"

Передбачається покращення контролю над менеджментом "Нафтогазу" в інтересах українського народу

Міжнародні компанії представили Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" проект Плану дій щодо реформи корпоративного управління "Нафтогазу". Про це йдеться у повідомленні прес-служби Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

"Міжнародна юридична компанія Baker&McKenzie та міжнародна аудиторсько-консультаційна компанія PricewaterhouseCoopers у рамках проекту, який фінансує Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), представили ЄБРР та "Нафтогазу" проект Плану дій щодо реформи корпоративного управління "Нафтогазу", а також проекти нормативних документів та законодавчих актів для реалізації цієї реформи", - йдеться в повідомленні.

Так, зазначається, що основні положення плану - це приведення корпоративного управління у повну відповідність до принципів корпоративного управління державних підприємств Організації з економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Окрім того передбачається покращення контролю над менеджментом "Нафтогазу" в інтересах українського народу, запобігання неправомірному політичному втручанню у діяльність компанії та створення Наглядової ради "Нафтогазу" та поступове збільшення її незалежності.

Також планується впровадження найкращих сучасних практик розкриття інформації, відокремлення оператора газотранспортної системи та зміна ролі корпоративного центру "Нафтогазу".

Реалізація Плану дозволить "Нафтогазу" відповідати запитам суспільства на зміни в економіці, що також є критично важливим для проведення успішної реформи газового сектору та підвищення інвестиційної привабливості державних нафтогазових активів.

"В свою чергу це створить реальну можливість для проведення подальшої реструктуризації "Нафтогазу" в інтересах українського народу", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Разом з тим зазначається, що за пропозицією "Нафтогазу" до Коаліційної угоди фракцій Верховної Ради України було включено положення про необхідність впровадження цих принципів в енергетичних компаніях державного сектору економіки.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" запропонував свої газотранспортні потужності компаніям, що бажають імпортувати газ з Європи в Україну.