ua en ru

МЕРТ: електронна система поки поширена лише на 1,5% держзакупівель

МЕРТ: електронна система поки поширена лише на 1,5% держзакупівель Фото: Максим Нефьодов

Максим Нефедов заявив про необхідність прийняття закону про електронні закупівлі

Електронна система поки поширена тільки на 1,5% всіх державних закупівель, однак пілотний проект вже знаходиться на фінальній стадії збору інформації. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Щоб вона (система електронних держзакупівель, - ред.) була поширена на всю країну, не лише на ті приблизно 1,5% державних закупівель, які знаходяться в пілоті зараз, а на всі 100%, необхідно прийняття закону про електронні закупівлі", - зазначив Нефьодов.

За його словами, даний законопроект зобов'язуватиме держоргани використовувати електронну систему для закупівель, а також детально описуватиме цей процес. При цьому Нефьодов позитивно оцінив результати пілотного проекту електронних держзакупівель, який вже працює в ряді держорганів і областей.

"Пілот йде, пілот уже, в принципі, знаходиться десь на фінальних стадіях збору інформації, і ми активно працюємо над тим, щоб виправити всі недоліки, які були знайдені", - зазначив заступник міністра.

При цьому в Мінекономрозвитку розраховують, що Верховна Рада підтримає законопроект про державні закупівлі до кінця грудня і дасть, таким чином, юридичну основу для поширення системи прозорих електронних закупівель на всю країну вже з початку 2016 р.

"Ми б хотіли, щоб процес поширення йшов хвилями, починаючи з найбільш кваліфікованих закупівельників, тобто центральних органів влади і великих державних підприємств, і поступово дійшов до кожного села, до кожної поліклініки", - наголосив Нефьодов, додавши, що система електронних держзакупівель має охопити всі держоргани і підприємства до 2017 р.

За словами заступника голови МЕРТ, у 2014 р. із 250 млрд грн державних закупівель було втрачено не менше 50 млрд грн.

Нагадаємо, за даними на кінець серпня, на електронних закупівлях Кабмін заощадив більше 150 млн грн.