ua en ru

Меркель і Олланд вимагали від Порошенка голосування за зміни до КУ, - джерело в АПУ

Меркель і Олланд вимагали від Порошенка голосування за зміни до КУ, - джерело в АПУ Фото: Ангела Меркель, Петро Порошенко і Франсуа Олланд

ЄС продовжить санкції проти Росії, тільки якщо Україна виконає свої зобов'язання

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і Президент Франції Франсуа Олланд вимагали від Президента України Петра Порошенка голосування за зміни до Конституції, в тому числі закріплення в перехідних положеннях пункту про особливості здійснення самоврядування в окремих районах Донбасу. Про це йдеться в статті РБК-Україна "Ціна Конституції: голосування за зміни до Основного закону перейшло в побоїще під Радою".

"Нам чітко дали зрозуміти, що Україна повинна виконати всі зобов'язання, які зафіксовані в інших мінських домовленостях. Тільки в цьому випадку наші європейські союзники зможуть продавити рішення про продовження санкцій щодо Росії і можливе їх розширення", - заявив співрозмовник РБК-Україна в АПУ.

За його словами, зараз в ЄС є п'ять країн, які умовно можна назвати "слабкими місцями" в питанні продовження санкцій щодо Росії - це Бельгія, Греція, Кіпр, Італія та Люксембург.

"У ЄС вже підготовлено новий пакет як секторних, так і персональних санкцій щодо Росії. Проте в грудні буде вирішено, що продовжувати дію санкцій, скасовувати їх, або ж навпаки-розширювати. Меркель дала нам зрозуміти, що доля санкцій зараз в значній мірі залежить від того, чи виконає Україна взяті на себе зобов'язання. Адже тоді у російських лобістів у ЄС не буде приводу звинуватити нас у тому, що ми нічого не робимо, в той час, коли вони змушені нести економічні збитки", - розповіли в АПУ.

Нагадаємо, сьогодні, 31 серпня, Верховна Рада України прийняла в першому читанні за основу проект закону України № 2217а (постанова №2217а/П1) "Про внесення змін до Конституції України" (щодо децентралізації влади).