ua en ru

Меркель не виключає перспективу членства у ЄС для всі країни західних Балкан

Меркель не виключає перспективу членства у ЄС для всі країни західних Балкан Фото: Анґела Меркель

Албанія, Сербія, Боснія і Герциговина та Косово демонструють прогрес на шляху євроінтеграції

Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила про перспективу членства в Європейскому союзі для всіх країн на заході Балкан. Про це вона заявила сьогодні, 4 липня, у відеозверненні, оприлюдненому на офіційному сайті Меркель, повідомляє Deutsche Welle.

"Попри всі труднощі, які ми поки що маємо, прогрес є", - сказала вона.

Саме у перспективі вступу до Євросоюзу Меркель бачить і ключ до подолання конфліктів між балканськими країнами.

Канцлер Німеччини нагадала про Хорватію та Словенію - колишні югославські республіки, які стали членами ЄС: "Процес (інтеграції Загреба і Любляни до європейської спільноти - ред.) іде дійсно успішно".

Меркель також нагадала про те, що ЄС та Сербія вже взялися до переговорів про вступ Белграда до Євросоюзу. Подальший прогрес перемовин, за її словами, значною мірою залежить від взаємин Сербії з Косовим - республікою, що відділилася від Сербії і нині прагне укласти угоду про асоціацію з ЄС. Як відомо, Белград досі не визнає незалежності Косова, а перемовини щодо врегулювання конфлікту за посередництва ЄС поки що не принесли значного успіху.

Також Меркель пообіцяла під час свого візиту порушити тему дискримінації ромів в регіоні. У середу, 8 липня, Меркель відправиться на Балкани із дводенним візитом.

Нагадаємо, Меркель виключає угоду з Грецією будь-якою ціною.