ua en ru

Меморандум про реструктуризацію валютної іпотеки підписали 11 банків, - НАБУ

Меморандум про реструктуризацію валютної іпотеки підписали 11 банків, повідомили у прес-службі НАБУ.

Серед підписантів документа: "Український професійний банк", "Альфа-банк", Банк Надра, Банк Михайлівський, "ПриватБанк", Банк "Грант", "Регіон Банк", "Дельта Банк", "Фідо Банк", "Платинум Банк", "Креді Агріколь Банк".

Однак у державних банків при остаточному узгодженні та підписанні тексту меморандуму виникли застереження, оскільки вони не можуть бути підписантами угоди, яка заздалегідь передбачає певні збитки для банку без їх узгодження з головним акціонером - державою. У зв'язку із цим, НАБУ звернулася до Міністерства фінансів України з пропозицією ініціювати прийняття урядом відповідного нормативно-правового акта, який встановить для держбанків основні правила реструктуризації іпотечних кредитів фізичних осіб в іноземній валюті.

Крім того, НАБУ направила листи в наглядові ради банків з іноземним капіталом із пропозицією приєднатися до меморандуму: "ОТП Банку", Правекс-Банку, Райффайзен Банку Аваль, Укрсиббанку, Укрсоцбанку, "Універсал банку".

У НАБУ також зазначають, що, серед іншого, узгодження меморандуму найбільшими банками-кредиторами необхідно для прийняття змін до Податкового кодексу щодо звільнення від оподаткування банківських установ та фізичних осіб-позичальників за операціями реструктуризації (прощення) валютних кредитів. Асоціація попросила Мінфін зайняти активну позицію щодо необхідності прийняття відповідного законопроекту (№0939), що має прискорити його проходження в парламенті.

Нагадаємо, в середині лютого голова Національного банку України Валерія Гонтарева повідомила, що меморандум з реструктуризації валютних іпотечних кредитів вже підписали 12 банків.