ua en ru

Медведчук розкритикував плани влади провести масштабну приватизацію

Запланована масштабна приватизація в нинішніх кризових реаліях стане наймасштабнішою операцією по здачі національних інтересів України. Такої думки дотримується лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

Він нагадав, що уряд вже ухвалив рішення про продаж 286 об'єктів. На приватизацію ще 43 підприємств Кабмін просить дозволу у Верховній Раді. Влада хоче вивести з держвласності всі морські торговельні порти, Одеський припортовий завод, "Українське Дунайське пароплавство", "Центренерго", "Запоріжжяобленерго", "Тернопільобленерго", "Хмельницькобленерго", "Харківобленерго", "Миколаївобленерго" та ряд інших, "Сумихімпром", "Електронмаш", підприємства машино - і приладобудування, шахти, оздоровчі та інші активи.

За словами Медведчука, багато експертів критично ставляться до планів уряду. Так, голова координаційної ради "Аспен Україна" Анатолій Амелін впевнений, що зараз невдалий час для продажу українських держкомпаній: "війна, економічна і політична нестабільність негативно позначаються на вартості активів, здешевлюючи їх в рази.

Президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий переконаний: під прикриттям приватизації сільгоспкомпаній влади за копійки продадуть землю.

"Земля в них не оцінена, а просто входить в комплекс, вартість якого підрахована за незрозумілими принципами", - пояснює експерт, який переконаний, що виставляти на конкурсний продаж агрокомпанії та фермерські господарства без окремої оцінки землі неприпустимо. Керівник програм фонду "Єдиний світ" Всеволод Степанюк також переконаний, що сьогодні приватизація в агросекторі не в інтересах України. "Причин для такої поспішної приватизації може бути дві: або ці компанії хочуть ліквідувати, або за безцінь передати в потрібні руки", - заявив він.

За словами Медведчука, очевидно, що для приходу в країну інвестицій необхідно врегулювати конфлікт на Донбасі, провести структурні реформи, в тому числі законодавчо та юридично захистити права інвесторів в Україні, і якщо не забезпечити зростання економіки, то хоча б зупинити її падіння.

"Сама приватизація держкомпаній має відбуватися максимально прозоро, із залученням до конкурсу якомога більшого числа потенційних покупців і, що найважливіше, після ретельної передпродажної підготовки підприємств. Тому не просто дивним, а відверто шкідливим можна назвати постанову уряду, яка робить необов'язковою передприватизаційну підготовку держкомпаній", - зазначив він.