ua en ru

Медведчук: Кабмін має прозвітувати перед народом про загрозу технічного дефолту

Кабінет міністрів України повинен відзвітувати перед народом про загрозу технічного дефолту країни. Про це заявив лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Піар-кампанія уряду про укладення "угоди століття" - угоди про реструктуризацію державного боргу - була настільки гучною, що майже непоміченими залишилися сигнали міжнародних інституцій про те, що Україна вже фактично перебуває в стані технічного дефолту", - заявив він.

Він зазначає, що 23 вересня Україна повинна була заплатити 500 млн дол. боргу за єврооблігаціями, але розпорядженням № 978-р від 22 вересня Кабмін ввів мораторій на виплату зовнішніх боргів.

"У Києва було 10 днів на виплату боргу. Оскільки платіж не був здійснений в строк, 2 жовтня ISDA заявив про визнання технічного дефолту України (офіційно вердикт був оголошений 5 жовтня). На сайті ISDA розміщена резолюція, яка підтверджує, що виконувати норми міжнародних фінансових угод Україна не в змозі", - заявив політик.

За словами Медведчука, 6 жовтня міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило рейтинг України до рівня "RD".

"Весь світ в повний голос заговорив про те, що технічний дефолт загрози перетворився в реальність. Але і в українському уряді, і в Адміністрації Президента, і ВР продовжують зберігати мовчання, ні словом не коментуючи рішення світових банків і рейтингових агентств. Думаю, Кабмін, який, за словами прем'єра, стільки зробив для досягнення домовленостей з кредиторами про реструктуризацію держборгу, повинен відзвітувати перед народом, що Україна в стані технічного дефолту. І якщо це дійсно так, то уряд повинен нести відповідальність за те, що довело країну до банкрутства", - резюмував політик.