ua en ru

МЕА: ціни на нафту досягнуть 80 дол./бар. не раніше 2020 року

МЕА: ціни на нафту досягнуть 80 дол./бар. не раніше 2020 року Фото: цііни на нафту

Добовий попит на нафту щорічно збільшуватиметься на 900 тисяч барелів, а до 2040 року досягне 103,5 млн барелів

Ціни на нафту досягнуть позначки 80 доларів за барель не раніше 2020 року. Такий прогноз представили експерти Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) у своєму щорічному звіті, передає ВВС.

Так, за словами виконавчого директора МЕА Фатіха Бірола, за підсумками 2015 року інвестиції в нафтову галузь скоротяться більш ніж на 20%, і така тенденція, найімовірніше, продовжиться і в наступному році, що значно позначиться на нафтовому ринку.

Базовий сценарій, прогнозований експертами, передбачає, що добовий попит на нафту щорічно збільшуватиметься на 900 тисяч барелів, а до 2040 року досягне 103,5 млн барелів.

"На зростання попиту також вплине енергоспоживання Китаю, яке, на думку аналітиків, через 25 років вдвічі перевищити аналогічний показник США. Особливий вплив зробить і зростання економіки Індії", - йдеться у звіті.

У доповіді також розглядається сценарій, коли ціни на нафту можуть залишатися низькими і значно довше. Так, у зв'язку з витісненням з ринку високовитратних виробників сировини залежність від цінової політики близькосхідних експортерів може досягти рівня 1970-х років, зазначає агентство.

У той же час уповільнення зростання попиту на нафту в 2016 році експерти МЕА пов'язують з уповільненням економічного зростання по всьому світу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міжнародне рейтингове агенство Fitch прогнозує ціну на нафту марки Brent 55 доларів у 2016 року.