ua en ru

На Майдані 500 киян у вишиванках заспівали гімн

На Майдані 500 киян у вишиванках заспівали гімн Фото РБК-Україна: колективне фото киян у вишиванках

Також кияни зробили спільне фото в національному вбранні

У Києві сьогодні, у День вишиванки, близько 500 киян вийшли на Майдан Незалежності у вишиванках, щоб зробити спільне фото і співати український гімн, передає кореспондент РБК-Україна.

Вишиванки одягнули телеведучі, відомі діячі культури та мистецтва, спортсмени, політики, дипломати, солідарні з Україною іноземці, Президент України .Організатором заходу виступив оргкомітет Всеукраїнського Дня вишиванки, який проводить таке свято вже 9 років.

Як заявив член оргкомітету Дня вишиванки, автор групового фото на Майдані Олександр Ткачук, масове групове фото у вишиванках - це "акція не заради рекорду, а для того, аби показати, що українці єдині, що їх об'єднує один символ - вишиванка".

"Сфотографуватися прийшли понад 500 осіб. Незабаром величезне роздруковане фото-панно передамо в музей історії Києва та музей Івана Гончара, аби через десятки років учасники акції змогли прийти побачити себе і показати дітям і внукам. Це історичне фото, яке покликане зафіксувати українські традиції", - зазначив він.

У свою чергу засновник акції Леся Воронюк додала, що 9 років тому свято розпочалося з невеликої студентської акції у Чернівцях, а сьогодні вишиванку третього четверга травня одягають по всій Україні.

"Вишиванка - чудовий український оберіг та символ єднання, адже вишиту сорочку споконвіку мав кожен регіон нашої країни. Вишиванка - це наш генетичний код. Ми ініціювали звернення до президента України Петра Порошенка, аби він підписав указ про відзначення Дня вишиванки щороку третього четверга травня", - сказала Воронюк.

За словами одного з учасників заходу - голови комітету Folk Ukraine Ігоря Добруцького, ідея заходу полягала в тому, щоб привернути увагу громадськості до необхідності святкування Дня вишиванки.

На Майдані 500 киян у вишиванках заспівали гімн

На Майдані 500 киян у вишиванках заспівали гімн

На Майдані 500 киян у вишиванках заспівали гімн

На Майдані 500 киян у вишиванках заспівали гімн

(День вишиванки на Майдані Незалежності в Києві. Фото - РБК-Україна)

"Щоб кожен місто взяв за загальноміське свято День національного одягу. Ось найголовніша була мета. І друге рішення, яке ми просимо прийняти міські громади, направити прохання Президентові України, видати указ, щоб кожен третій четвер травня місяця проходив День національної одягу, тобто день вишиванки",- зазначив Добруцький.

Кияни зробили спільне фото, заспівали гімн України, а також вигукували "Слава Україні", "Героям Слава".

Зазначимо, що акція День вишиванки пройшла по всій Україні, в окупованому Криму та більш ніж 30 країнах світу, серед котрих Польща, Румунія, Іспанія, Італія, Португалія, Швейцарія, Ватикан, Німеччина, Франція, Великобританія, ОАЕ, Зімбабве, Греція, Грузія, Ізраїль, США, Канада, Бразилія, Австралія, Казахстан та інші.

Нагадаємо, сьогодні багато депутати прийшли на засідання Верховної Ради у вишиванках. Також нардепи зробили селфи у вишиванках.