ua en ru

Мартиненко зареєстрував у Раді заяву про складання депутатських повноважень (документ)

1 грудня народний депутат України Микола Мартиненко зареєстрував у Апараті Верховної Ради заяву про складання з себе депутатських повноважень. Про це повідомила його прес-служба, поширивши заяву після її реєстрації в парламенті.

"Я виконую свою обіцянку відмовитися від депутатського мандата і буду просити всіх депутатів проголосувати за це рішення на наступному тижні. Зроблю все, щоб для цього було необхідна кількість голосів. Закиди в мою сторону в нібито піарі на совісті тих, хто це придумав. Вони будуть спростовані вже незабаром результативним голосуванням ВР. Хочу підкреслити: це моє особисте рішення, про яке я вже постфактум повідомив колегам. Конспірологія тут висмоктана з пальця - ні Папа Римський, ні віце-президент США, ні англійська королева тут ні при чому", - сказав Мартиненко.

"Є об'єктивні факти. Проти мене розгорнута потужна дискредитаційна кампанія. За нею стоять ті, кого називають олігархами, та Росія, з якою вони тісно пов'язані бізнесом. А високооплачуваними виконавцями є, зокрема, деякі депутати з фракції БПП. На цю брудну кампанію в Україні і за кордоном витрачено вже близько 10 млн доларів. Вона триває, планується розширювати її географію", - зазначив депутат.

На його думку, "у замовників є дві мети: перша - політична".

"Загальна дестабілізація ситуації, зміщення прозахідного уряду, перевибори і реванш проросійських сил. Тому подібні кампанії ведуться і проти інших політиків з оточення президента і прем'єра. Друга мета - економічні інтереси олігархів, яким я заважаю на посаді голови парламентського комітету з ПЕК. Я багато років послідовно відстоюю зменшення енергозалежності України від Росії. Останнім часом за моєї участі ухвалено ряд важливих рішень: повернення державі контролю над облгазами (на яких паразитували олігархи), розрив угоди з Росією про добудову атомних блоків на Хмельницькій і Рівненській АЕС, відмова від російського газу на користь реверсу з Європи, заміна російського ядерного палива на американське та інше. Тому не дивно, що "спонсори" екс-"чесних журналістів" готові вкладати нові й нові мільйони на мою дискредитацію", - зазначив політик.

"Відмовляючись від депутатського мандата, хочу припинити політичні спекуляції на моєму статусі політика і депутата. Я зосереджуся на тому, щоб у правовому полі довести свою непричетність до будь-яких зловживань - як звичайний громадянин. Не буду ховатися, як мої критики, ні за депутатським мандатом, ні за депутатським імунітетом. Також зроблю все, щоб висвітлити роль учасників цієї брудної кампанії", - резюмував Мартиненко.

Мартиненко зареєстрував у Раді заяву про складання депутатських повноважень (документ)