ua en ru

Мартиненко: діюча модель енергоринку не стимулює конкуренцію

Діюча модель енергоринку не стимулює конкуренцію. Таку думку висловив журналістам голова парламентського комітету з питань ПЕК, ядерної політики і ядерної безпеки Микола Мартиненко за підсумками роботи круглого столу в Києві по створенню конкурентних ринків електроенергії та вугілля.

"Без конкуренції неможливо просування ринку, в тому числі електричної енергії. Та модель ринку, яка впроваджена в життя понад 20 років тому, вона вже застаріла, вона стимулює додаткові витрати, вона не стимулює до конкуренції", - зазначив Мартиненко.

На його думку, виправити ситуацію покликані законопроекти про ринок електроенергії і про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. Ці документи парламент очікує в кінці листопада - початку грудня. Вони входять в перелік нормативно-правових актів щодо впровадження Україною третього енергопакету ЄС поряд з вже прийнятим законом про ринок газу.

"Закон про ринок електричної енергії та закон про ринок природного газу не будуть працювати, якщо не буде закону про регулятора. Питання надзвичайно важливе. Комітет двічі розглядав це питання, ми все ближче і ближче до компромісу. Я думаю, що ми його отримаємо (законопроект про регулятора, - ред.) також до кінця року", - зазначив Мартиненко.

Керівник профільного комітету вважає, що виробники електроенергії не можуть зловживати монопольним становищем, так як їхню тарифну політику визначає держава.

"Ринку немає. Питання (про зловживання монопольним становищем, - ред.) не відповідає реальній ситуації, адже всі тарифи встановлює регулятор. Можемо лаяти приватну компанію ДТЕК або державний "Енергоатом", але їм тарифи встановлює регулятор і вони з ним працюють, вони на ринок не виходять", - продовжив глава комітету.

Мартиненко позитивно оцінив круглий стіл, організований Фондом розвитку конкуренції.

"Мені приємна сьогоднішня дискусія. Вона вперше проводиться у такому форматі, коли присутні не тільки фахівці енергетичної галузі, але і Антимонопольного комітету", - резюмував він.